Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/04/1999

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Θεσσαλονίκη

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί περιοδεία στην Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενημέρωσή του για το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Αύριο θα επισκεφτεί το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τις εγκαταστάσεις του σιδηρόδρομου της πόλης.

Απόψε μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα υφίστανται κατά κύριο λόγο τις επιπτώσεις του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΝ από την Κ. Μακεδονία θα συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που σαν κόμμα θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα για να αναδείξουμε το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και για να συμβάλλουμε από την δική μας πλευρά στην ενίσχυση του αντιπολεμικού κινήματος.
Αύριο το πρωί θα επισκεφτώ τον ΟΣΕ, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, για να αντιμετωπίσουμε την έκταση του προβλήματος που δημιουργείται από τις διευκολύνσεις που η κυβέρνηση παρέχει στο ΝΑΤΟ.
Γι' αυτά θα μιλήσουμε αύριο.

Η δική μας συνολικά θέση είναι απολύτως σαφής:

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να ξεκινήσουν διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση αντί να διευκολύνει το ΝΑΤΟ πρέπει να καταστήσει σαφή την αντίθεση της στους βομβαρδισμούς και στην προοπτική κλιμάκωσης της επίθεσης.

Η Θεσσαλονίκη είναι το κρίσιμο σημείο για την κλιμάκωση της επέμβασης. Εάν η Ελλάδα θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, πρέπει να καταστήσει σαφές οτι η Θεσσαλονίκη δεν θα μετατραπεί σε ορμητήριο για την επέμβαση.

Μια τέτοια στάση, κι όχι τα λόγια, θα αποτελούσε τεράστια συμβολή στην ειρήνη.

Μια τέτοια στάση όχι μόνο δεν θα απομόνωνε την Ελλάδα αλλά αντιθέτως θα την έφερνε στο επίκεντρο του διπλωματικών πρωτοβουλιών και θα της εξασφάλιζε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι μονάχα στις οθόνες της τηλεόρασης, είναι παντού στα Βαλκάνια .

Δεν είναι μονάχα εναντίον των Σέρβων, είναι εναντίον όλων των χωρών της Βαλκανικής, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον του παρόντος και του μέλλοντος.

Κάνω έκκληση στους νομικούς και διεθνολόγους, στις περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, στους δημιουργούς των Γραμμάτων και της Τέχνης, στις Κινήσεις Πολιτών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα Ιδρύματα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να προσφύγουν σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και να ενεργοποιήσουν όλες τις υπάρχουσες διαδικασίες για να αποδοκιμαστεί αυτή η βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ, που στο όνομα δήθεν του πολιτισμού σκορπάει τον όλεθρο και καταστρέφει όλο το σύστημα Διεθνούς Δικαίου και ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών.

Η κινητοποίηση της κοινής γνώμης, η ανάδειξη ενός ευρύτατου αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος έχει ξεχωριστή πολιτική δύναμη και ιστορική αξία, για να πάψει η διπλή πρόκληση του πολέμου και της πολιτικής υποκρισίας.

To Γραφείο Τύπου