Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/04/1999

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Θεσσαλονίκη - 2η μέρα

Με επισκέψεις στολιμάνι, στο αεροδρόμιο και στον ΟΣΕ ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού τη διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη

Με επισκέψεις στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο και στον ΟΣΕ ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τη διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για tο μέγεθος και την έκταση των συνεπειών του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν.

Μετά από τις επισκέψεις ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

"Η Θεσσαλονίκη γίνεται πέρασμα πολέμου και στρατών, από πόλη φιλίας και καλής γειτονιάς, γίνεται ορμητήριο επιχειρήσεων καταστροφής. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Ο ελληνικός λαός αξιώνει να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές επιχειρήσεις και εκδηλώνει το αντιπολεμικό του φρόνημα με κάθε τρόπο.
Η χρησιμοποίηση της Θεσσαλονίκης ως κέντρου διερχομένων για την εξυπηρέτηση του πολέμου, επιβάλλει ένα μεγάλο πάνδημο συλλαλητήριο, με όλους τους φορείς της πόλης, οι οποίοι θα μπορούσαν να καλέσουν σε αυτήν την φιλειρηνική εκδήλωση, με αίτημα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, πολιτική λύση αμέσως τώρα, να πάψει η Θεσσαλονίκη να είναι ορμητήριο για τον εφιάλτη των χερσαίων επιχειρήσεων, να πάψει η Ελλάδα να είναι κέντρο διευκολύνσεων για την επέκταση του πολέμου.
Η θέση του ΣΥΝ είναι συγκεκριμένη.
Η κυβέρνηση να σταματήσει τη διγλωσσία με την οποία προσπαθεί να καθησυχάσει ή να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό. Από τη μια λέει ναι σε όλα, για τις διευκολύνσεις και για την επέκταση του πολέμου και από την άλλη ισχυρίζεται ότι δεν μετέχει σε αυτόν τον πόλεμο.
Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Β. Ελλάδα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μέρος πια αυτού του πολέμου, είναι μέσα στον κύκλο των συνεπειών αυτού του πολέμου.
Η θέση λοιπόν του ΣΥΝ είναι σαφής. Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση αμέσως να παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία.
Δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση της Ελλάδας γι' αυτές τις διευκολύνσεις, δεν υπάρχει κανένα συμφέρον της χώρας που να επιβάλλει τέτοιες διευκολύνσεις.
Η συνέχιση των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας ζημιώνει και την Ελλάδα. Εκτός από τα στρατηγικά προβλήματα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, είναι πια ορατές και οι άμεσες συνέπειες αυτού του πολέμου.
Πρώτον, η οικονομία μας δέχεται ισχυρές πιέσεις. Δεύτερον, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον είναι υπαρκτοί και εφιαλτικοί.
Ως χώρα, πέρα από τα άλλα ηθικά και πολιτικά επιχειρήματα, έχουμε άμεσο συμφέρον να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Να σταματήσουν αμέσως οι επιδρομές σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.
Πρέπει η Ελλάδα να πιέσει με όσα μέσα διαθέτει για το σταμάτημα των βομβαρδισμών και για την λήξη του πολέμου. Ενας άμεσος τρόπος πίεσης για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί είναι να σταματήσουν και οι διευκολύνσεις".

Για την "οδηγία" των ΗΠΑ

"Οι ΗΠΑ στην πράξη εγκληματούν κατά του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας με την ταξιδιωτική οδηγία που ουσιαστικά εξέδωσαν.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει σε φραστικές διαμαρτυρίες ή σε διπλωματικά διαβήματα. Είναι φανερό, με την πράξη αυτή ότι οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται απέναντι στην Ελλάδα ως χώρα που ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν επιβάλλεται να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, να σταματήσει κάθε στρατιωτική παρουσία ξένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην χώρα".

Για τη δίκη του ΟΤΣΑΛΑΝ

"Αρχίζει σήμερα στην Τουρκία η δίκη του Οτσαλάν. Αυτή η δίκη σήμερα δίνει το μέτρο της υποκρισίας του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των κυβερνήσεων της Ευρώπης Οι ΗΠΑ και οι κυβέρνηση του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν την Γιουγκοσλαβία για να προστατεύσουν δήθεν τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας στο Κόσσοβο.
Την ίδια στιγμή ο ηγέτης 40 εκατομμυρίων Κούρδων δικάζεται ως τρομοκράτης και αντιμετωπίζει την κρεμάλα.
Δυστυχώς, το 2000 βρίσκει την ανθρωπότητα στο κατώφλι μιας νέας εποχής βαρβαρότητας. Σε αυτήν την βαρβαρότητα πρέπει να αντιδράσουν όλοι οι λαοί. Οι Ευρωπαίοι όλων των χωρών να αντισταθούν.
Ακουσα προχθές τον κ. Σημίτη να λέει: "Τι να κάνουμε; Το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα". Εγώ λέω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, ώστε αυτό το νέο ΝΑΤΟ ως στρατιωτικοπολιτικός μηχανισμός επιθετικών πολέμων να μη γίνει πραγματικότητα του 2000 και του 21ου αιώνα".

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πώς σχολιάζετε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η Τουρκία πιέζει για να αναλάβει ρόλους που η Ελλάδα δεν θέλει;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: "Οταν λέει αυτά τα επιχειρήματα ο κ.Σημίτης τότε εκείνος που κινδυνολογεί είναι ο κ.Σημίτης. Γιατί ουσιαστικά αυτά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά κινδυνολογία. Η κυβέρνηση όφειλε και έπρεπε σε όλο το στάδιο προετοιμασίας του πολέμου να έχει διαφωνήσει, να έχει καταστήσει σαφή την άρνησή τους να εγκρίνει έναν επιθετικό πόλεμο. Επίσης η κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει σε όλες τις αποφάσεις οι οποίες δώσανε έγκριση για την κλιμάκωση του πολέμου, και τέλος η κυβέρνηση όφειλε και έπρεπε να έχει σχεδιάσει σε διμερές και πολυμερές επίπεδο μια βαλκανική πολιτική συνεννόησης και συνεργασίας, έτσι ώστε αυτή την ώρα να μην επικαλείται ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Με την πλάτη στον τοίχο οδήγησε τη χώρα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Το δικό της λοιπόν στρατηγικό και πολιτικό λάθος η κυβέρνηση δεν μπορεί να το επικαλείται για να κινδυνολογεί και να συνηθίζει τον ελληνικό λαό σε μια διαθεσιμότητα υποταγής. Γιατί η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης "ότι δεν γίνεται αλλιώς", σημαίνει ότι δεν έχουμε εξωτερική πολιτική. Και είμαστε πλέον παραδομένοι εκ προοιμίου στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, από την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έξω από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ".

To Γραφείο Τύπου