Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/02/2013

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με τον πρέσβη του Ισραήλ την 27-2-2013, ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέχει στην Ομάδα, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας θυμίσω ότι η Ζάκυνθος, την οποία και εκπροσωπώ, υπήρξε η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, όπου χάρη στην συνδρομή του πληθυσμού της και φωτεινών προσωπικοτήτων της  δεν στάλθηκε ούτε ένας συμπατριώτης μας Εβραίος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και, άρα, οικοδομήθηκαν στέρεοι δεσμοί φιλίας με τον ελληνικό εβραϊκό πληθυσμό. Γιʼ αυτό πιστεύω ότι αναγνωρίζετε την καλή πίστη με την οποία σας απευθύνομαι και περιμένω ειλικρινείς απαντήσεις. Επιθυμώ να σας ρωτήσω, λοιπόν,  αν το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας  του Ο.Η.Ε. και της διεθνούς κοινότητας και να επιδίδεται σε ενέργειες μη επιτρεπτές από διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες και το ίδιο έχει υπογράψει, με ακραίο παράδειγμα τους εποικισμούς των παλαιστινιακών εδαφών.  Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω  αν το Ισραήλ θα συνεχίσει να απειλεί με την χρήση πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν, γεγονός που λειτουργεί ως θρυαλλίδα κατά της ειρήνης στην περιοχή-και αυτό ανεξάρτητα από την συμπάθεια και την εκτίμηση που μπορεί να τρέφει κανείς για το καθεστώς της Τεχεράνης. Επισημαίνω, ακόμη,  το απαράδεκτο γεγονός του οικονομικού και στρατιωτικού  αποκλεισμού της Γάζας και απορώ για ποιόν λόγο το Ισραήλ  δεν συνεργάζεται με τον Μαχμούτ Αμπάς, τον οποίο το ίδιο θεωρεί ως ηγέτη μετριοπαθή και συνεννοήσιμο, για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και την εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Μήπως, τελικά, το Ισραήλ, επικαλούμενο τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος του, ακυρώνει ηθελημένα την ειρηνευτική διαδικασία; ».

Επίσης, ο βουλευτής  ρώτησε τον πρέσβη του Ισραήλ αν υπάρχουν εταιρείες και όμιλοι ισραηλινών συμφερόντων, οι οποίες ενδιαφέρονται για τις υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο και το Ιόνιο και για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.          

To Γραφείο Τύπου