Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/05/1999

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για το επόμενο δεκαπενθήμερο εν όψει των Ευρωεκλογών

Τον προγραμματισμό των πρωτοβουλιών του ΣΥΝ για το επόμενο δεκαπενθήμερο, εν όψει των Ευρωεκλογών, παρουσίασαν σήμερα εκ μέρους της Εκλογικής Επιτροπής οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στην αρχική εισήγηση ο Σ. Πιτσιόρλας τόνισε:

Η πρώτη φάση της καμπάνιας που ξεκινάει τώρα για τις Ευρωεκλογές θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το βασικό της θέμα θα είναι πρωτοβουλίες σχετικά με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ο ΣΥΝ έχει ήδη ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα αυτό και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε, όμως, ότι τώρα μπαίνομε στην πιο κρίσιμη φάση αυτού του πολέμου. Θεωρούμε ότι το διάστημα από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές, λόγω της πίεσης που δέχονται και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαιτίας των εκλογών, προσφέρεται για διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν ενδεχομένως και στον τερματισμό του πολέμου.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι ανάγκη όλα τα κόμματα από τη δική τους την πλευρά στους χώρους που μπορούν να απευθυνθούν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πιέσουν ούτως ώστε να ενταθεί το αντιπολεμικό κλίμα καθώς και να διαδηλωθεί το αίτημα για κατάπαυση των βομβαρδισμών και έναρξη πολιτικών διαδικασιών για τη λύση του προβλήματος.

Εμείς, λοιπόν, βάζουμε ως κεντρικό θέμα αυτό το 15μερο τις πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Κεντρικό μας σύνθημα είναι: "Ευρωπαίοι όλων των χωρών αντισταθείτε", "Ευρώπη ανθρώπινη, αυτόνομη, ειρηνική". Το σύνθημα δεν είναι τυχαίο. Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν μπορεί να εκφράζεται από τις κυβερνήσεις που σήμερα κυβερνούν τις χώρες της Ευρώπης, από τις κυβερνήσεις που έχουν λάθος πολιτική και έχουν συρθεί πίσω από τις επιλογές των ΗΠΑ. Υπάρχει μεγάλο φάσμα δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο που αντιτίθεται σε αυτόν τον πόλεμο. Δική μας επιδίωξη είναι να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της ευρωπαϊκής αριστεράς, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση στον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς.

Εχουμε ήδη κάνει στην Αθήνα μια μεγάλη συνάντηση κομμάτων, από όλη την Ευρώπη, κομμάτων που αντιτίθενται στον πόλεμο. Τώρα λοιπόν θεωρούμε ότι είναι η ώρα ο ΣΥΝ να κάνει ό,τι μπορεί κι αυτός από την πλευρά του στα δικά του, βεβαίως, μέτρα και στον χώρο της Δ.Ευρώπης.

Η περιοδεία ξεκινάει από την Παρασκευή 7 Μαϊου, με πρώτο σταθμό το Λονδίνο, ακολουθούν Παρίσι Βρυξέλλες, Γερμανία και ολοκληρώνεται στις 15 Μαϊου.

Από το πρόγραμμα αυτό, θέλω να σημειώσω τη συνάντηση που θα έχουμε στην Αγγλία με τον Τόνυ Μπέν, ένα από τα ιστορικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος. Και η από κοινού συμμετοχή του Νίκου Κωνσταντόπουλου και του Τόνυ Μπεν σε μεγάλη αντιπολεμική πορεία στο κέντρο του Λονδίνου στις 8 Μαϊου. Επίσης σημαντικές είναι και οι συναντήσεις με κόμματα της Γαλλικής Αριστεράς, καθώς και με τα κόμματα των Πρασίνων στις Βρυξέλλες, κόμματα οικολογικά, που έχουν δύναμη στο Βέλγιο και έχουν ήδη αποδεχθεί πρόταση για την από κοινού εκδήλωση των αντιπολεμικών θέσεών μας.

Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες μας στη Δ. Ευρώπη.

Σε αυτή τη διοργάνωση έχουμε βοηθηθεί πάρα πολύ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από σκηνοθέτες που έχουν δώσει δωρεάν τις ταινίες τους για αν προβληθούν.

Μετά τις 16 Μαϊου που θα ολοκληρώσουμε τη συγκρότηση του Ευρωψηφοδελτίου, θα μπούμε στην τελική φάση για τις Ευρωεκλογές.

Θεωρούμε ότι από τις μετρήσει που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο ΣΥΝ είναι σε μία ανοδική πορεία για τις εκλογές. Νομίζουμε ότι ο στόχος για την εκλογή τριών ευρωβουλευτών είναι ρεαλιστικός. Αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί και νομίζουμε ότι με όλη την καμπάνια που ξεκινάμε τώρα αυτό να το πετύχουμε.

To Γραφείο Τύπου