Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/03/2013

Νίκος Μιχαλάκης: «Θύματα των μνημονιακών πολιτικών οι αθλητικές εγκαταστάσεις Καρδίτσας κι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός»

Τις τελευταίες τρεις βδομάδες κλειστό παραμένει το κολυμβητήριο Καρδίτσας λόγω της αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών του αναγκών και συγκεκριμένα των δαπανών θέρμανσης. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί εδώ και μήνες στο κλειστό Γυμναστήριο της πόλης με τους αθλητές να αναγκάζονται να προπονούνται στο κρύο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός απειλείται με διαγραφή από τον χάρτη

Οι μνημονιακές περικοπές έχουν οδηγήσει χώρους άθλησης σε ολόκληρη τη χώρα να μην μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να μην μπορούν να φιλοξενήσουν αθλούμενους, η αθλητική δραστηριότητα να διακόπτεται ή να παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο της μετακύλισης των δαπανών στους αθλητές και στους γονείς τους   Η ώρα της αλήθειας για τον ελληνικό αθλητισμό έφτασε. Απειλείται με καταστροφή από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και συγκεκριμένα από τις συρρικνωμένες δαπάνες για τον αθλητισμό με τη δραματική μείωση στον προϋπολογισμό του 2013( κατά 33 εκατομμύρια ευρώ από του 2012 και κατά 60 περίπου από του 2011).Η εξίσου δραστική περικοπή στην χρηματοδότηση της Τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η σχεδόν ολοκληρωτική απαλοιφή του από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα ακυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του στερώντας  το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού από τους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά σε βάρος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Απώτερος σκοπός αυτών των πολιτικών είναι ο αθλητισμός να γίνει ιδιωτικός και  επί πληρωμή μόνο για όσους αντέχουν.

Σχετικά με το θέμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανάμεσα στους οποίους και ο Νίκος Μιχαλάκης κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή (5771/11-01-2013) με θέμα «Σε απόγνωση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων των σταδίων από τους ΟΤΑ και της επιβολής αντιτίμου για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Στις απαντήσεις που δόθηκαν κι από το Υπουργείο εσωτερικών κι από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δε διαφαίνεται καμία πρόθεση να στηριχθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του αθλητισμού. Τα αρμόδια Υπουργεία για να εξηγήσουν την δραματική κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας επικαλούνται είτε «το πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» είτε την αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών (τραγική η παραδοχή του Υφυπουργού κ. Ιωαννίδη  ότι δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στον αθλητισμό και έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των αθλητικών δομών της χώρας με εκσυγχρονισμό κι ενεργειακή αναβάθμισή τους. Θα συνεχίσει δε να αγωνίζεται εντός και εκτός βουλής για την υπεράσπιση του δικαιώματος στον αθλητισμό, την υγεία, την παιδεία και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

To Γραφείο Τύπου