Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/03/2013

Τοποθέτηση της Χ.Καφαντάρη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου επί των άρθρων 1,2 στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ [επείγουσες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ και άλλες διατάξεις}

Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα γενικό σχόλιο. Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο,  όπου περιλαμβάνονται σαν άρθρα, τροπολογίες, που αφορούν 9 υπουργεία. Είναι ζήτημα που καταδίκασε και ο εισηγητής μας.

Εγώ θα αναφερθώ στα άρθρα 1,2 που αφορούν το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα τη λαθροϋλοτομία. Θα κάνω μια σύντομη αναδρομή και αναφορά στους λόγους του προβλήματος. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε να κάνουμε με μία παροιμιώδη κυβερνητική αστοχία. Στην προσπάθειά της να περιορίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων η κυβέρνηση –κατά τη διάρκεια της ασφυκτικής οικονομικής κρίσης και των άγριων μνημονιακών μέτρων- αποφάσισε την εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που οδήγησε τους οικονομικά πληττόμενους πολίτες να στραφούν σε φτηνότερες μεθόδους θέρμανσης. Δεν μπορώ να μην αναφέρω αυτό που συνέβη εχθές στη Λάρισα, με τους θανάτους των δύο φοιτητών.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις (και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), ότι τέτοια μέτρα δεν φέρνουν τα ζητούμενα αποτελέσματα δημοσιονομικών εσόδων, ούτε τελικά καταφέρνουν να πατάξουν το λαθρεμπόριο καυσίμων, η τρικομματική συγκυβέρνηση εμμένει στην επιβολή αυτού του αναποτελεσματικού και φοροεισπρακτικού μέτρου, με επικίνδυνα παράπλευρα αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι και η έξαρση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας. Τα καυσόξυλα που χρησιμοποιούνται στα τζάκια και στις άλλες συσκευές καύσης χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, είναι πολύ συχνά προϊόντα παράνομης υλοτόμησης, είτε από εξαθλιωμένους ανθρώπους που απλά κρυώνουν, είτε από οργανωμένα κυκλώματα κερδοσκόπων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ, το 2012 κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 13.100 τόνοι παράνομης ξυλείας. Δεδομένων μάλιστα των τεράστιων ελλείψεων, τόσο σε ειδικό προσωπικό που θα ανταποκρίνεται στις χωρικές (65 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων) και χρονικές (καθʼ όλο το 24ωρο) απαιτήσεις επαρκούς προστασίας των δασών, όσο και σε επικουρικό εξοπλισμό (καύσιμα για τα οχήματα, ασύρματοι επικοινωνίας, σύστημα ενδοεπικοινωνίας των δασαρχείων), εύκολα καταλαβαίνουμε την έκταση του προβλήματος της λαθροϋλοτομίας.

Η λαθροϋλοτομία ευνοείται επιπλέον από την περαιτέρω αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών, λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς τους, αλλά και αποδυνάμωσης του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού τους. Με τις υπηρεσίες αποψιλωμένες από ανθρώπους, με τα τζιπ ακινητοποιημένα λόγω περικοπής 30% στα καύσιμα δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν απαιτήσεις για ικανοποιητική προστασία των δασών.

Είναι τόσο κραυγαλέα η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, που ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω του υφυπουργού κυρίου Καλαφάτη, εξέδωσε στις 21 Δεκεμβρίου 2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας.

Επειδή πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κείμενο 14 σημείων δράσεως, καθώς και ανακοίνωση λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών, θα ήθελα στο σημείο αυτό να έχουμε μία ενημέρωση, για το πού βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες. Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένες από αυτές:

•    1.Εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος εκτέλεσης υλοτομιών για τον ορεινό παραδασόβιο πληθυσμό

•    2.Εκπόνηση προγράμματος μείωσης της πυκνότητας της βλάστησης

•    3.Ενημέρωση του κοινού για τα αποτελέσματα – ζημιές από τις παράνομες υλοτομίες, αλλά και τη δυνατότητα καταγγελιών στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, τηλ. 1591, με διαφήμιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

•    4.Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής ατόμων, σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

•    5.Τακτικοί έλεγχοι σε σημεία εισόδου – εξόδου πόλεων, από περίπολα της Δασικής υπηρεσίας με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

καθώς και πολλά άλλα. Τι από όλα αυτά έχουν γίνει;

Με τα άρθρα 1,2 έρχεται να διορθωθεί το σφάλμα που η ίδια ουσιαστικά κυβέρνηση ((ήταν Μάρτης του 2012 με κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) έκανε λίγους μήνες πριν, με την ψήφιση του άρθρου 38 παράγραφος 2 του Νόμου 4055/2012. Παρά την αντίθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Φίλοι της Φύσης), που είχαν προειδοποιήσει πως η ελαστικότερη αντιμετώπιση του αδικήματος της λαθροϋλοτομίας ως πταίσματος, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα ακύρωσης της δασικής νομοθεσίας και την αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων για εμπορία και θέρμανση, η κυβέρνηση πέρασε τότε τη συγκεκριμένη διάταξη.

Τώρα λοιπόν που έρχεται να παραδεχτεί και να διορθώσει το λάθος της, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε τα εν λόγω άρθρα(1,2). Μία μέρα δε πριν την κατάθεση της τροπολογίας( που σήμερα εκφράζεται στα άρθρα 1,2), την 14.2.13, είχαμε καταθέσει και σχετική ερώτηση και περιμένουμε από τον κύριο υπουργό ΠΕΚΑ να μας ενημερώσει σχετικά.  Ιδιαίτερα δε, για το αν θα υλοποιήσει το υπουργείο άμεσα τη δέσμευσή του, για εξαίρεση των δασικών υπαλλήλων από τον περιορισμό στις υπερωρίες και στο όριο καυσίμων στα υπηρεσιακά οχήματα, ούτως ώστε να διενεργούνται έλεγχοι όλες τις μέρες και ώρες.

Ταυτόχρονα πάντως θα πρέπει να τονίσουμε πως τα συγκεκριμένα άρθρα  για τα οποία μιλάμε σήμερα, είναι ένα αποσπασματικό κατασταλτικό μέτρο που δεν  πρόκειται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα είναι υποκρισία από τη μεριά της κυβέρνησης να πιστέψει πως με το να κάνει μόνο μία ποινή πιο αυστηρή θα καταφέρει να περιορίσει ένα φαινόμενο που έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους έξαρσης.

Η ενεργειακή φτώχεια των Ελλήνων δεν αντιμετωπίζεται απλά με καταστολή και με τον μπαμπούλα του όποιου πρόστιμου, τη στιγμή που ο άλλος δεν έχει να ζεστάνει τον ίδιο και τα παιδιά του. Υπάρχει ανάγκη για εναλλακτική πολιτική πρόταση, επαρκώς σχεδιασμένη, βασισμένη σε επιστημονικοτεχνικές μελέτες, που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει

•    την ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού

•    τη μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα προηγούμενα επίπεδα,

•    τη μείωση των φόρων στο φυσικό αέριο,

•    το πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ

•    τη διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου του ρεύματος.

Σας ευχαριστώ