Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/05/1999

Σχετικά με δημοσίευμα απόφασης του Αρειου Πάγου σχετικά μετην εξίσωση των ορίων ηλικών για τη συνταξιοδότηση ανδρών-γυναικών

Σχετικά με το δημοσίευμα σε μερίδα του Τύπου για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών, η Σούλα Παναρέτου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών, έκανε την εξής δήλωση:

"Αλλο θέμα είναι από ποια ηλικία μπορούν οι εργαζόμενες/οι να συνταξιοδοτούνται και άλλο μέχρι ποια ηλικία μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους.
Επιφυλασσόμαστε να δούμε την ίδια την απόφαση.
Η μέχρι τώρα διαφορά (πενταετία) μεταξύ των φύλων στηρίχτηκε στη "σιωπηρή" αναγνώριση, ότι οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν διπλό και τριπλό ωράριο.
Η γενική τάση μέχρι τώρα ήταν η στήριξη του μέτρου από το κίνημα και η αποδοχή του από τις εργαζόμενες.
Η προσφυγή της εργαζόμενης στα δικαστήρια στην συγκεκριμένη περίπτωση, για να παραμείνει και μετά το προβλεπτό όριο ηλικίας, είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Η εξίσωση των ορίων θα ήταν αποδεκτή σε μια κοινωνία, όπου η ουσιαστική ισότητα θα είχε επιτευχθεί. Αυτή δεν υπάρχει και για τούτο εφαρμόζονται οι θετικές δράσεις. Η επίκληση, επομένως, της τυπικής ισότητας προκειμένου να μεταβληθούν οι όροι ασφάλισης και συνταξιοδότησης των γυναικών επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ανισότητας.

Η αξιοποίηση ενός κλίματος εξισωτισμού σε βάρος των γυναικών, σε. συνθήκες ανεργίας, ημιαπασχόλησης, επισφαλούς εργασίας, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, όχι μόνο δεν βοηθάει την ισότητα, αντίθετα την υπονομεύει.

Επειδή διαβλέπουμε "κατάλληλη" πολιτική αξιοποίηση της υπόθεσης, εφιστούμε την προσοχή των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων".

To Γραφείο Τύπου