Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/03/2013

Συνεχίζεται η καθυστέρηση του έργου «Βελτίωση συνδετήριας οδού Βερδικούσιας-Λογγά» - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Εσωτερικών

Η μελέτη του έργου βελτίωσης συνδετήριας οδού Βερδικούσιας-Λογγά εκπονήθηκε για τον πρώην Δήμο Ποταμιάς, νυν Δήμο Ελασσόνας με τον τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ-ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ-ΟΡΙΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ», ξεκίνησε αρχές του 2000 και ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση της. Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση-κατασκευή καθώς και η ασφαλτόστρωση τμήματος οδού από τον οικισμό της Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προς τον οικισμό Λογγά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του οδικού έργου «Οδοποιίας Ποταμιάς - Βερδικούσας – Όρια Ν. Τρικάλων, τμήμα Όρια Ν. Τρικάλων – Αυχένας Τούρλα» εκπονήθηκε το 2002 και εγκρίθηκε με την 4575/29-11-2002 απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ισχύ έως την 31.12.2010. Το προαναφερόμενο τμήμα αφορά την οδοποιία που συνδέει τη Βερδικούσια με τα όρια του Ν. Τρικάλων με κατεύθυνση τον οικισμό Λογγά. Το 2004 έγινε για τον πρώην Δήμο Ποταμιάς, νυν δήμο Ελασσόνας, επικαιροποίηση της μελέτης του τμήματος  Βερδικούσια – Λογγά. Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ¨ΠΙΝΔΟΣ¨  που δεν είναι πλέον σε ισχύ. Το πιθανό κόστος για τη συνεχίση του έργου από την μη ένταξη των έργων αυτών στο ΕΣΠΑ θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Στην παρούσα φάση, είναι σε εξέλιξη η επικαιροποίηση και η ανανέωση αυτής της μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Λάρισας. Έως σήμερα έχει συνταχθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχει υποβληθεί για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία για έγκριση καθώς τον Απρίλιο του 2010 επεκτάθηκαν τα όρια του δικτύου NATURA 2000 και απαιτείται βάσει του Ν. 4014/2011 η εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Με προηγούμενη εργολαβία εκτελέστηκαν τα 2.300μ. της οδού, ενώ με την παρούσα εργολαβία, θα εκτελεστούν περίπου τα επόμενα 7.250μ. και θα εκτελεστούν κυρίως εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 9.550μ.

Επειδή με το έργο αυτό, καθίσταται εφικτή η απευθείας επικοινωνία του βορειοδυτικού τμήματος του νομού Λάρισας με τις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές νομού Τρικάλων (Μετέωρα). Επιπλέον με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η σύνδεση των γεωγραφικών διαμερισμάτων Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Ηπείρου. Συνεπώς, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νομού Λάρισας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του γειτονικού νομού, να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση  στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους.

Επειδή με την βελτίωση του οδικού δικτύου δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και του αγροτουρισμού ενώ παράλληλα εξυπηρετείται η ασφαλής διακίνηση προσώπων και η μεταφορά ζώων και κτηνοτροφικών-αγροτικών προϊόντων, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

Επειδή βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Έχει εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση  για τη συνέχεια του έργου; Έχει προβλεφθεί η ένταξη του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ  ή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ;

2.    Έχει εκπονηθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση για το έργο που απαιτείται βάσει του Ν. 4014/2011;

3.    Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για την καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου και θα επισπευθούν οι εργασίες;

4.     Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα 7.250μ.; Και πότε το έργο θα παραδοθεί συνολικά στην κυκλοφορία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Γελαλής

Νίκος Μιχαλάκης

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Παναγιώτα Δριτσέλη