Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/03/2013

Κατασκευή μονάδας βιοαερίου στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θύελλα αντιδράσεων, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, έχει προκαλέσει η πρόθεση της εταιρίας ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής βιοαερίου και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-θερμότητας, ισχύος 3MW, στη θέση Λάκκα σε αγρόκτημα της περιοχής Μικρού Κεφαλόβρυσου Τρικάλων, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει εκφραστεί από τη στάση και τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλόβρυσου καθώς και από συλλογικές αποφάσεις της Επιτροπής Αγώνα Κεφαλόβρυσου Ενάντια στη Μονάδα Βιοαερίου.

Τον Απρίλιο του 2012, όταν είχε τεθεί το θέμα κατασκευής της Μονάδας, οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει έντονα σε αυτή την προοπτική, επισημαίνοντας ότι η χωροθέτησή της έχει προβλεφθεί πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, οπότε η όχληση από τη λειτουργία της θα είναι μεγάλη. Παράλληλα απευθύνθηκαν για μία δεύτερη άποψη σε ανεξάρτητο μελετητή των Αθηνών, του οποίου οι παρατηρήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει η εταιρία ήταν καταπέλτης εναντίον της. Προς τούτο, το Τ.Σ. Κεφαλόβρυσου είχε καταθέσει προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση ανάκλησης της υπ΄αριθμ. 1231/2011 απόφασης της Ρ.Α.Ε. περί χορήγησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ στην περιοχή.

Η ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, μετά τις αντιδράσεις, με ένα σύντομο έγγραφό της στις 18.05.2012 προς το Δήμο Τρικκαίων – και συναποδέκτη τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας – δήλωνε την απόσυρση του ενδιαφέροντός της από την κατασκευή του εν λόγω έργου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατά την άποψή τους, «οι μονάδες αυτές μπορούν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν με επιτυχία μόνο σε αγαστή και στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών εγκατάστασής τους». Εις επίρρωσιν αυτού του εγγράφου, στις 31.05.2012 υπογράφτηκαν ιδιωτικά συμφωνητικά ακύρωσης μεταξύ της εταιρίας και των εμπλεκομένων παραγωγών, των συμφωνητικών προθέσεως συνεργασίας με την εταιρία για αγροτικές ενεργειακές καλλιέργειες.

Στις 27.09.2012 η ΡΑΕ, με την υπʼ αριθμ. 811/2012 απόφασή της, απέρριψε την αίτηση θεραπείας του Τ.Σ. Κεφαλόβρυσου, σημειώνοντας ότι το Τοπικό Συμβούλιο «αποτελεί αποκεντρωμένο συλλογικό όργανο του Δήμου Τρικκαίων, εντασσόμενο στο νομικό πρόσωπο αυτού και ως εκ τούτου δεν έχει την απαιτούμενη κατά νόμο ικανότητα Δικαίου για την άσκηση της κρινόμενης αιτήσεως θεραπείας». Τεσσεράμισι μήνες αργότερα, στις 14.02.2013, το Τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας, απέστειλε έγγραφο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Τρικάλων καλώντας τους να γνωμοδοτήσουν επί της ΜΠΕ έως 01.03.2013, διαφορετικά η Υπηρεσία «θα συνεχίσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του σταθμού του θέματος χωρίς τη γνωμοδότησή τους, σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων στις 26.02.2013, επανήλθε αιφνιδιαστικά το θέμα της κατασκευής μονάδας βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτή η επαναφορά προήλθε εξαιτίας της οικονομικής διαφοράς μελετητικού γραφείου που θέλει να πάρει τα λεφτά από την εταιρεία για εργασίες που έγιναν και έμειναν απλήρωτες από την εταιρεία καθώς δεν προχώρησε η επένδυση την περσινή χρονιά.

Επειδή ο ανεξάρτητος μελετητής έχει επισημάνει ήδη από το Μάιο του 2012 σωρεία παραλήψεων και παρατυπιών επί της ΜΠΕ, με κύρια σημεία ότι στην κατατεθείσα ΜΠΕ «δεν πραγματοποιήθηκε κατάταξη της δραστηριότητας επεξεργασίας αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και της Υπουργικής Απόφασης 1958 του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 21Β/13.01.2012), ενώ παράλληλα στη μελέτη «δεν τεκμηριώνεται η συμβατότητα της χρήσης γης με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η παραγωγή βιοαερίου ως δραστηριότητα κατηγορίας Α1 ενδεχόμενα να μην επιτρέπεται να ιδρυθεί στην προτεινόμενη θέση από το χωροταξικό και τις χρήσεις γης της περιοχής».

Επειδή οι κάτοικοι παραμένουν πλήρως αντίθετοι με την χωροθέτηση της μονάδας βιοαερίου εκεί όπου η ΜΠΕ την προβλέπει,

Επειδή εύλογα έχει δημιουργηθεί ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και το πρόσφατα κατατεθέν επενδυτικό σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «γη και ύδωρ» σε υποψήφιους επενδυτές, παραβλέποντας την περιβαλλοντική νομοθεσία και “ξηλώνοντας” και το τελευταίο «εμπόδιο» που μπορεί να υπήρχε για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας αλλά και για επεμβάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, που θεωρείται τελευταία γραμμή άμυνας για την προστασία της διατροφικής επάρκειας και αυτάρκειας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να μην κάνει αποδεκτή την κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να επανεξεταστεί το θέμα στην βάση νέας ΜΠΕ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους που δεν εξετάζει η υπάρχουσα;

2.    Προτίθεται να λάβει ουσιαστικά υπόψη του την γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία αντιτίθεται σύσσωμη στο έργο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη