Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/05/1999

Αντιπολεμική αλυσίδα ειρήνης οργάνωσε ο ΣΥΝ στις 8/5/99

Πραγματοποιήθηκε η αντιπολεμική αλυσίδα ειρήνης με συμβολική περικύκλωση των γραφείων του ΟΗΕ (Λ. Αμαλίας) και με βασικό σύνθημα "ΟΗΕ, ξύπνα", που οργάνωσε ο ΣΥΝ το Σάββατο 8 Μαϊου στις 12 το μεσημέρι.

Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν με τύμπανα, σφυρίχτρες και "ραδιενεργά" βαρέλια και κατήγγειλαν τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Επέδωσαν ψήφισμα σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και στην συνέχεια πορεύτηκαν προς την Βρετανική Πρεσβεία όπου και κατήγγειλαν τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην πόλη Νις και εναντίον της Κινεζικής Πρεσβείας.

Ζήτησαν επίσης να συγκληθεί αμέσως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποφασιστεί η άμεση παύση των βομβαρδισμών και η προώθηση ειρηνικής πολιτικής λύσης .

Την ίδια ημέρα, επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιούνται αντίστοιχες αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από δυνάμεις της Αριστεράς και φιλειρηνικές οργανώσεις.

Η 8η Μαϊου ορίστηκε πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για Ειρήνη στα Βαλκάνια, μετά από ομόφωνη απόφαση της συνάντησης 25 αριστερών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που οργάνωσε ο ΣΥΝ στις 23 και 24 Απριλίου στην Αθήνα.

Μετά και από την κοινή δήλωση του G8, στόχος της αντιπολεμικής εκδήλωσης ήταν να εκφράσει:

Το αίτημα για άμεση ειρηνική πολιτική λύση στη Γιουγκοσλαβία με την ευθύνη του ΟΗΕ

Την καταγγελία για τον εκμηδενισμό του ΟΗΕ από το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ

Την απαίτηση να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΗΕ σε βάρος του ΝΑΤΟ στα ζητήματα ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

To Γραφείο Τύπου