Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/05/1999

7-8/5/1999: Διήμερη επίσκεψη του Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στο ΛΟΝΔΙΝΟ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Λονδίνο συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς της Βρετανίας Νίνα Τεμπλ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συνομιλίες διαπιστώθηκε συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ στα θέματα της ειρήνης, της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τονίστηκε ότι απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, η εξεύρεση μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου καθώς και η διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώθηκαν επίσης κοινοί προβληματισμοί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν τα φαινόμενα εθνικισμού.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μίλησε με θέμα "Ο ρόλος της Αριστεράς στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης" στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου και παραβρέθηκε στην πρεμιέρα του αφιερώματος στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο που διοργανώνει ο ΣΥΝ.

Το Σάββατο 8 Μαϊου ο Προεδρος του ΣΥΝ είχε συναντήσεις με το ιστορικό ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, κ.Τόνι Μπέν και με τον κ.Γκράχαμ Μπίνς της Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Βρετανική Επιτροπή για την ειρήνη στα Βαλκάνια.


Στιγμιότυπα από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Βρετανική Επιτροπή για την Ειρήνη στα Βαλκάνια:
photo photo
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με το ιστορικό ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος κ.Τόνι Μπεν
photo photo
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και ο Νίκος Χουντής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Λονδίνο

Δηλώσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου στο "London Greek Radio" και αποσπάσματα της ομιλίας του στο Hyde Park, στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο:

"Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι μια καθημερινή επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αισθάνονται ντροπή για τα καθημερινά δολοφονικά και προγραμματισμένα "λάθη" που ματώνουν τον κόσμο και κακοποιούν την ιστορία. Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν πολιτικές ηγεσίες με φρόνημα και ανάστημα και όχι πολιτικούς διαχειριστές και απολογητές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ
Ο κ. Σημίτης οφείλει να αποκτήσει φωνή και θέληση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταπίνει και να δικαιολογεί τα πάντα.
Να απαντήσει αμέσως ο κ. Σημίτης:
Πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί της Κινεζικής Πρεσβείας, του Νοσοκομείου, του λεωφορείου, του τρένου, των καραβανιών της προσφυγιάς, των "Γιατρών του Κόσμου" είναι λάθη και μπορεί να τα αποδέχεται και να τα καλύπτει με μια διατύπωση συγγνώμης;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στάση της και την συμπεριφορά της δεν γράφει ιστορία χρήσιμη για τον τόπο. Θα την γράψει η ιστορία αρνητικά την κυβερνητική πολιτική, γιατί είναι στον ίδιο κύκλο της εγκληματικής ευθύνης του ΝΑΤΟ.
Να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάψουν να μιλάνε μέσα από τα ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Σημίτης να καταδικάσει αμέσως του βομβαρδισμούς και να ζητήσει την άμεση διακοπή τους. Η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί για την έκτακτη Σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας".

To Γραφείο Τύπου