Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2013

Με αφορμή την 65η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Γάκης, δήλωσε:

«Φέτος γιορτάζουμε την 65η επέτειο από την επίσημη ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.  Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν έχουμε ανάγκη μόνον για εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και μια αναφορά για την προοπτική και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου

Αναπόφευκτα συγκρίνουμε την ιστορική πορεία που οδήγησε τη Δωδεκάνησο να συμμερισθεί την κοινή μοίρα της Ελλάδας και τη συμβολή στην ιστορία του ελληνισμού του καθενός  νησιού ξεχωριστά.

Τα μηνύματα της ιστορίας αναπαριστούν την ίδια τη διαδρομή με τις εξελίξεις του τόπου μας.

Η ιστορία της Δωδεκανήσου είναι  η ιστορία του κάθε ενός νησιού από το  ακριτικό Αγαθονήσι  μέχρι το ανατολικότερο άκρο της χώρας, το Καστελλόριζο. 

Από την Δημογεροντία της Καλύμνου,  την Κάρπαθο της λαϊκής παράδοσης, την Ρόδο της πολυπολιτισμικής ανεκτικότητας,  την φλόγα της Επαναστατημένης Αστυπαλιάς και της Κάσου, την Πάτμο του Γένους, την Χάλκη της ειρήνης και της φιλίας των νέων,  την Νίσυρο και την Τήλο της αειφορίας, την Κω του Ιπποκράτη,  την Σύμη, την Λέρο, τους Λειψούς της ευγένειας και της προόδου. Αυτά είναι τα Δωδεκάνησα της ιστορίας, της δημοκρατίας, της γνώσης, της ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Είναι όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμαι γεωστρατηγικό πλεονέκτημα και που στις δύσκολες δεκαετίες από την ενσωμάτωση μέχρι σήμερα οδήγησαν στην ευημερία .

Αυτά σήμερα, καλούμαστε να στηρίξουμε όλοι μαζί!  Χωρίς διαχωρισμούς, με κοινούς αγώνες για  δημοκρατία, μεταφέροντας τις αγωνίες των κατοίκων όλων των νησιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για λιμάνια που να συνδέουν καθημερινά τον τόπο μας, για υγεία, για εργασία και ουσιαστική ανάπτυξη, που θα συνδέει τα πλεονεκτήματα  κάθε νησιού και θα προβάλλει τις τοπικές οικονομίες.

Και όλα αυτά είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ γιατί οι πολιτικές των μνημονίων,  η λιτότητα  και η ύφεση δεν αποτελούν  επιλογή. Χρειαζόμαστε  όραμα για την ανασυγκρότηση της  κοινωνίας και της οικονομίας, με εργασία γιά όλους,   με σεβασμό στη νησωτική ιδιαιτερότητα, με σεβασμό στον πολίτη, με σεβασμό στην ιστορική παράδοση κάθε νησιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην Ευρώπη, συντονισμένα, με δράσεις και νομοθετικές προτάσεις που βασίζονται στο τρίπτυχο: κοινωνική συνοχή,  ανάπτυξη,  πολιτισμός  αλλά και πολιτική αποδέσμευσης από τη λιτότητα, θα είναι δυναμικά και αποτελεσματικά δίπλα στους Δωδεκανήσιους».

To Γραφείο Τύπου