Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ της ΝΕΤ (Γ.Παντελάκης)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό της NET (Γ.Παντελάκης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Τρόικα έρχεται για να ελέγξει τους «συνεταίρους» της, την τρικομματική συγκυβέρνηση, και κατά πόσο εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα, τα οποία είναι και χρονοδιαγεγραμμένα. Η ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά είναι ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές, έχει επιβληθεί σιωπητήριο και υποταγή. Έχει επιβληθεί η λογική «μην ενοχλείτε και μην ομιλείτε στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αφήστε τους να κερδίσουν άνετα τις εκλογές». Ενόψει μάλιστα των γερμανικών εκλογών, ένα ενδεχόμενο είναι, να σπρώξουν κυβέρνηση και Τρόικα, την ώρα που παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται σκληρά, κάποια πράγματα είτε κάτω από το χάλι είτε να τα μεταθέσουν για μετά τις εκλογές το φθινόπωρο. Για τις δηλώσεις δε, ότι δεν υπάρχει θέμα κατώτατου μισθού και νέας μείωσής του ή ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα, ας κρατήσουμε καλύτερα μικρό καλάθι. 

Ο Τσάβες ήταν σημείο αναφοράς για πολύ κόσμο

Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Έθρεψε το λαό του, στήριξε τους φτωχούς, προσπάθησε να βελτιώσει το επίπεδο της παιδείας, της υγείας σε μια χώρα με πλούσιους παραγωγικούς πόρους αλλά και με μεγάλες ανισότητες και μεγάλη φτώχεια. Είναι ο μόνος που ανετράπη με πραξικόπημα και με τη δύναμη του λαού επέστρεψε στα πράγματα. Είναι λογικό να είχε επικριτές στην πλευρά των Η.Π.Α και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για πάρα πολύ κόσμο -χωρίς αυτό ασφαλώς να σημαίνει ότι ήταν σε όλα τέλειος- ήταν ένα σημείο αναφοράς. Γιʼ αυτό πρέπει να δούμε τον Τσάβες ως ένα κομμάτι μιας γενικής πολιτικής αλλαγής που συνέβη τα τελευταία 10-15 χρόνια σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Όταν στη θέση δικτατοριών τύπου μπανανίας εγκαταστάθηκαν με την ψήφο του λαού και με μεγάλες πλειοψηφίες, κυβερνήσεις προοδευτικές και αντι-ιμπεριαλιστικές που πέτυχαν αρκετά πράγματα υπέρ του λαού. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των διαφορετικών συνθηκών που υπάρχουν σε Ευρώπη και Λατ.Αμερική.

Μετατόπιση στα δεξιά δείχνει η «αλλεργία» κύκλων της ΝΔ στην παρουσία Τσίπρα

Οι οργανωτές της εκδήλωσης για τον ιδρυτή της ΝΔ Κων/νο Καραμανλή κάλεσαν όλους τους ηγέτες των κομμάτων  και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε υποχρέωσή του να πάει. Διαπιστώνουμε ωστόσο από σχόλια και ρεπορτάζ ότι υπάρχει μία ενόχληση σε μερίδα της ΝΔ, ενδεχομένως και στην ηγεσία της, επειδή προσκλήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ανορθογραφία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έχει την ευκαιρία να πει τη δική μας άποψη για την διαδρομή του πολιτικού ηγέτη που λέγεται Κων/νος Καραμανλής.

Ωστόσο, η «αλλεργία» κύκλων της ΝΔ στην παρουσία του Αλ.Τσίπρα στην εκδήλωση δείχνει ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ έχει μετατοπίσει το κόμμα αυτό πιο δεξιά από ότι το είχε τοποθετήσει ο ανιψιός Καραμανλής και πολύ πιο δεξιά από τον ιδρυτή της το ʼ74. Πιο δεξιά και στην οικονομία, και στην ατζέντα της καθημερινότητας, και στο κοινωνικό κράτος και στα θέματα της δημοκρατίας, ακόμη και στον τρόπο που λειτουργεί το Κοινοβούλιο.

To Γραφείο Τύπου