Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολίτικης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννη

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, οι δήθεν «ουδέτεροι τεχνοκράτες», κκ. Στουρνάρας και Μαυραγάνης, να βάζουν το Υπουργείο Οικονομικών, να απαντά με Δελτίο Τύπου σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, για διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Σίγουρα στο δικό τους πολιτικό πολιτισμό ο διάλογος έχει αντικατασταθεί από τη δογματική υπακοή στα μνημονιακά τελεσίγραφα, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελεί δέσμευση και διαρκή στόχο για μια φορολογική πολιτική που θα στηρίζεται στην κοινωνία και όχι στην επιβολή, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις και τις φυλακίσεις.

Ο συντάκτης των δύο κειμένων, προσπάθησε αρκετά, αλλά δεν μπόρεσε, να ανακαλύψει νέα επιχειρήματα, αναμασώντας (και στα δύο δελτία) τα  περί «λεφτά υπάρχουν». Δεν μπόρεσε βέβαια να ανακαλύψει και οποιοδήποτε αντιφατικό σημείο στις προτάσεις του Τμ. Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, γιατί καταφεύγει σε γενικότητες και αφορισμούς.

Ομολογούμε πάντως ότι, παρά την προσπάθειά μας, ανακάλυψαν τον πυρήνα και το καλά κρυμμένο μυστικό των προτάσεών μας. Ναι «θα τα πάρουμε από τους πλούσιους», όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Δυστυχώς μας αποκάλυψαν και φοβόμαστε ότι θα ανακαλύψουν και τις άλλες κατηγορίες από τις οποίες θα αντλήσουμε τα αναγκαία δημόσια έσοδα για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή: φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους, διαφθορά!

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία του κ. Κεφαλογιάννη για τη μεσαία τάξη, αλλά τον προκαλούμε να μας υποδείξει ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ από τις προτάσεις μας, που να επιβαρύνει με ένα ευρώ τη μεσαία τάξη την οποία διέλυσε η πολιτική τους. Εμείς θα συνεχίσουμε με αγωνία να ξαναδιαβάζουμε τις προτάσεις μας, για να βρούμε σε ποια σελίδα αναφέρουμε για «42% συντελεστή σε επιχειρήσεις και πολίτες» που ανακάλυψε ο ίδιος! Αν βεβαίως ο κ. Κεφαλογιάννης αγωνιά για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει έως και 42% τον συντελεστή, τον καθησυχάζουμε ότι δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο, γιατί απλά ΙΣΧΥΕΙ ΗΔΗ με το άρθρο 1 του Ν. 4110/2013 (ΦΕΚ 17 Α΄/23.1.2013).

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις και την αγωνία τους για πόσο φόρο θα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουμε ότι όχι μόνο δεν ισχύουν τα όσα λένε οι εκπρόσωπoι της κυβέρνησης, αλλά η πρότασή μας (σελ. 7, 9, 12) προβλέπει και ΜΕΙΩΣΗ του φόρου στους τόκους καταθέσεων. Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα φέρουν νόμο για την προστασία των καταθέσεων (χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων) από χρέη στην εφορία; Θα προστατεύσει την περιουσία από κατασχέσεις και τους πολίτες από φυλακίσεις; Θα προστατεύσει η Νέα Δημοκρατία τις καταθέσεις από κατασχέσεις;

Προσεκτική μελέτη των προτάσεών μας, θα απαντήσει σε όλες τις απορίες και τις αγωνίες τους. Και ό,τι δυσκολευτούν να αντιληφθούν, είμαστε πρόθυμοι σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, για να το ξεκαθαρίσουμε.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής