Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/05/1999

9-10/5/1999: Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΠΑΡΙΣΙ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΔιήμερη επίσκεψηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΠΑΡΙΣΙ

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συνοδευόμενος από τον Ν.Χουντή μέλος της Π.Γ. του κόμματος, είχε συνάντηση με την κα. Ντανιέλ Μιττεράν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του Ιδρύματος "FRANCE LIBERTES" στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι από διάφορες χώρες του κόσμου.

Με την κα.Ντανιέλ Μιττεράν, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συζήτησε τα προβλήματα του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και την προτεραιότητα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να προωθηθεί πολιτική λύση.
Επίσης τα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τον σημερινό κόσμο (της ανεργίας, της φτώχειας, της περιθωριοποίησης, των κοινωνικών αποκλεισμών και της έλλειψης κοινωνικής προστασίας) και την σημασία που έχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων για τις δημοκρατικές και κοινωνικές προδιαγραφές των κοινωνιών του 21ο αιώνα.
Τέλος συζήτησαν το πρόβλημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ενιαίο και αδιαίρετο τρόπο για την ελευθερία, την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η ανάγκη συμπαράστασης και αλληλεγγύης για μια δίκαιη δίκη στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε στον ανταποκριτή της ελληνικής τηλεόρασης την ακόλουθη δήλωση :

"Το πραγματικό πρόσωπο της "νέας" δομής του ΝΑΤΟ δεν έχει καμμία σχέση με τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και η βαρβαρότητα που τον συνοδεύει.
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δοκιμάζουν στην πράξη τα υπερσύγχρονα όπλα τους και το νέο στρατιωτικοπολιτικό δόγμα της πολεμικής επέμβασης οπουδήποτε και οποτεδήποτε αποφασίσουν.
Να σταματήσει η πολιτική και ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στα Βαλκάνια. Οσα ξοδεύονται για αυτόν τον τυχοδιωκτικό πόλεμο, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για να αντιμετωπιστούν οι ανοιχτές κοινωνικές πληγές που βασανίζουν την ανθρωπότητα του 2000.
Αντί να σκοτώνονται άμαχοι και να ξεκληρίζονται πρόσφυγες, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται η ανεργία, η φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι κοινωνικές ανισότητες, που σε πείσμα της ασύλληπτης τεχνολογικής εξέλιξης, βασανίζουν μεγάλες περιοχές και ολόκληρους πληθυσμούς στον κόσμο.
Τα κοινωνικά ελλείμματα μαζί με την υποκρισία που εκδηλώνει η διεθνής κοινότητα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνουν ότι παρά τις διακηρύξεις, η ανθρωπότητα στο 2000 δεν έχει τους αναγκαίους θεσμούς που θα εξασφαλίζουν πραγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, ούτε επίσης διαθέτει θεσμούς σταθερότητας και ασφάλειας και διαχείρισης των κρίσεων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
Πρόκειται για μια πολιτική και ηθική αναπηρία των κρατών και των κυβερνήσεων του 20ου αιώνα, με τραγικές κοινωνικές και ιστορικές επιπτώσεις όπως φαίνεται από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία".

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η αντιπροσωπεία του κόμματος από τους Νίκο Χουντή, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και Αλίκη Παπαδομιχελάκη, συντονίστρια του τμήματος εξωτερικής πολιτικής συναντήθηκαν, δεύτερη μέρα της παραμονής τους στο Παρίσι, με τους κ. Φρανσίζ Βιρτζ, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του ΓΚΚ και υπεύθυνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, τον κ. Ντιντιέ Μοτσάν, πρώτο σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας και προέδρου του κόμματος "Κίνημα Πολιτών" κ. Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν και τον κ. Ζαν-Κριστόφ Ποντέ υπεύθυνο των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος "Κίνημα Πολιτών".

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κατά την παραμονή του το Παρίσι παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ουμανιτέ", καθώς και στον κ. Φιλίπ Κοέν, διευθυντή του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Μαριάν".

Αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκαν την έδρα της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Ροβήρο Μανθούλη και τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και με Ελληνες της ομογένειας του Παρισιού.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και των επαφών που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, συνοψίζοντας τις συζητήσεις που είχε, τόνισε:

"Είχαμε χρήσιμες και ειλικρινείς συζητήσεις.
Αποφασίσαμε να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες από τον ΣΥΝ, το ΓΚΚ και το "Κίνημα Πολιτών" για τον τερματισμό του πολέμου, τόσο στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και στη Γαλλία και την Ελλάδα.
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κι όλες οι επιχειρήσεις στο Κόσσοβο, ώστε να προωθηθούν αμέσως διπωματικές διαδικασίες πολιτικής λύσης.
Οι βομβαρδισμοί δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, βαθαίνουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα σε όλη την περιοχή.
Η λογική του ΝΑΤΟ για μια στρατιωτική νίκη με κάθε μέσο ανεξαρτήτως κόστους, είναι σκανδαλώδης και καταστροφική. Οι επίδοξοι θριαμβευτές αυτής της τακτικής του ΝΑΤΟ είναι ήδη χαμένοι. Αυτός ο λόγος κάνει πιο επικίνδυνο τον παροξυσμό του πολέμου, που πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει.
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν να τορπιλίζει το ΝΑΤΟ κάθε πρόταση που ανοίγει δρόμο για ειρήνευση.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαφοροποιηθούν από τη λογική του πολέμου και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και να κάνουν τη διαφωνία τους, αφετηρία για την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής για την ασφάλεια με συμμετοχή και της Ρωσίας".

To Γραφείο Τύπου