Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2013

Αποζημιώσεις πληγέντων από χαλαζόπτωση βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Κιλελέρ - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σε συνέχεια της αρ.πρωτ.269/19.07.2012 ερώτησής μας, σχετικά με τις αποζημιώσεις Λαρισαίων παραγωγών για την επανασπορά βάμβακος, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειές τους στις 26/5/2012, επανερχόμαστε στο θέμα των αποζημιώσεων, με αφορμή νέα επιστολή του Δήμου Κιλελέρ (αρ.πρωτ. 4998/28.02.2013), σύμφωνα με την οποία δεκάδες αγρότες της περιοχής δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Απαντώντας στην ερώτησή μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ενημερώσει (αρ. πρωτ 34/31.07.2012) ότι «το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και θα αρχίσουν να κοινοποιούνται στους παραγωγούς, εντός του Αυγούστου, τα πορίσματα εκτίμησης για τις περιπτώσεις που δεν χρήζουν δεύτερης εκτίμησης (όπως για παράδειγμα οι πληγείσες καλλιέργειες βάμβακος που δεν επανασπάρθηκαν και θα πρέπει να επανεξετασθούν στο στάδιο της συγκομιδής). Επισημαίνεται ότι, σε όσους παραγωγούς είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και διατυπώθηκαν πορίσματα επανασποράς βάμβακος, οι σχετικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός του φθινοπώρου, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων καλλιέργειας/εκτροφής 2012 και η σύνδεσή τους με τα πορίσματα της εκτίμησης των ζημιών. Σημειώνεται δε, ότι τα αγροτεμάχια που επανασπάρθηκαν, θα παρακολουθηθούν μέχρι και το στάδιο της συγκομιδής και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση της αξίας της αναμενόμενης από την επανασπορά παραγωγής, θα δοθεί επιπλέον αποζημίωση».

Όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους ζημιωθέντες παραγωγούς και επισημαίνεται στην επιστολή, όχι μόνο δε δόθηκε επιπλέον αποζημίωση, αλλά αντίθετα:

    Όσοι παραγωγοί δεν είχαν προβεί σε επανασπορά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη έκπληξη να αντικρύσουν ποσοστά ζημίας που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της απώλειας παραγωγή τους, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.

    Όσοι βαμβακοπαραγωγοί προχώρησαν σε επανασπορά, διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξε καμία εξατομίκευση από τον ΕΛΓΑ της ζημίας που υπέστησαν, λόγω οψιμότητας των καλλιεργειών τους, με αποτέλεσμα να αποζημιώνονται όλοι, ανά χωριό, με το ίδιο ποσοστό για τη διαφορά προσόδου. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα πρόβλημα με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς εξαιτίας της μη εξατομίκευσης και της απουσίας επανελέγχου από τον ΕΛΓΑ, δεν κατάφεραν να πιάσουν το στρεμματικό πλαφόν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των δικαιούχων.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αγρότες είχαν φέτος δραματική μείωση στην παραγωγή τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπέρασαν τα 200 - 220 κιλά βαμβακιού/στρέμμα, αλλά τα ποσοστά ζημίας που τους ανακοινώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, κυμαίνονται μεταξύ 5%-10% με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται καμίας απολύτως αποζημίωσης.

Επειδή επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αγροτών που ξαναμπήκαν στη διαδικασία επανασποράς των χωραφιών τους, αγοράζοντας σπόρους και γεωργικά φάρμακα, καθώς και πετρέλαιο που το πλήρωσαν από την τσέπη τους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να “βγάλουν” το κόστος της φετινής παραγωγής.

Επειδή παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΑΤ τον Ιούλιο, δεν υπήρξε δίκαιη αντιμετώπιση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή ο προσδιορισμός από τον ΕΛΓΑ των ζημιών σε καλλιέργειες, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, πρέπει να στηρίζεται, πάντοτε, στην εξατομίκευσή τους, ώστε να υπάρχουν δίκαιες αποζημιώσεις.

Επειδή εάν δεν αλλάξει κάτι έστω και τώρα, είναι αμφίβολο εάν οι παραγωγοί θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη σπορά των χωραφιών τους την φετινή άνοιξη.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ, ώστε να υπάρξουν έστω και τώρα δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες;

2.    Ποια μέριμνα θα ληφθεί προκειμένου να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους ζημιωθέντες από την χαλαζόπτωση βαμβακοπαραγωγούς που δεν κατάφεραν να πιάσουν το στρεμματικό πλαφόν που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της;

3.    Ποια μέτρα θα λάβει για την επαρκή στελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αδυναμίας εξατομικευμένων ελέγχων, που δημιουργούν προβλήματα όπως αυτό που προέκυψε με τους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Κιλελέρ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Δημήτρης Γελαλής