Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2005

Για τις μεταολυμπιακές χρήσεις των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων

Ανακοίνωση του Τμήματος Αστικού περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής του ΣΥΝ

Το Τμήμα Αστικού Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του ΣΥΝ, αναφερόμενο στο νομοσχέδιο για τις μεταολυμπιακές χρήσεις των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση για τις λεγόμενες μεταολυμπιακές χρήσεις των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων δημιουργεί ανησυχίες στους πολίτες.

Με το νομοσχέδιο, το δημόσιο ουσιαστικά παραιτείται από την ιδέα να χρησιμοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις για μια σημαντική αναδιάρθρωση των λειτουργιών της πόλης και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες. Αναθέτει την συντήρηση και διαχείριση των έργων σε ιδιώτες με αμφιλεγόμενα ανταλλάγματα που θα προκύψουν από την «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων.

Αυτή η «αξιοποίηση» περιλαμβάνει και αύξηση των συντελεστών δόμησης που σε μεγάλο βαθμό ακυρώνει και την ασαφή υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι στις εγκαταστάσεις αυτές και τους γύρω χώρους δεν θα υπάρξει πρόσθετη κάλυψη ελεύθερων χώρων. Παρέχεται επίσης η υπόσχεση ότι στις εγκαταστάσεις θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των πολιτών, αλλά είναι ιδιαίτερα ασαφές αν θα προσέρχονται ως χρήστες των κάθε είδους αθλητικών δυνατοτήτων ή ως… πελάτες των «αξιοποιημένων» χώρων !

Επιπλέον οι αναφερόμενες δυνατές νέες χρήσεις των χώρων είναι γενικόλογες και ανεπαρκέστατα δικαιολογημένες από οικονομική άποψη.

Ο ΣΥΝ είχε αντιταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις συνέπειές τους που ήταν φανερές από την αρχή. Στη συνέχεια είχε ζητήσει να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις για να βελτιωθεί το αστικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στην Αττική. Στη συζήτηση στη Βουλή θα επανέλθει με μια λεπτομερή κριτική στις προτάσεις της Κυβέρνησης και με τροπολογίες που θα προσπαθούν να ανατρέψουν τα αρνητικά τους στοιχεία συνολικά και για κάθε εγκατάσταση χωριστά. Καλεί τους πολίτες και τις οργανώσεις τους να αντιταχθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στον περιορισμό των ελεύθερων χώρων και της ελεύθερης χρήσης τους από όλους.

To Γραφείο Τύπου