Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/05/1999

11/5/99: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΕπίσκεψηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τις Βρυξέλλες, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο και το μέλος της ΠΓ, Νίκο Χουντή.

Επιδίωξη του ΣΥΝ είναι η συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις εναντίον του πολέμου.
Αξονας αυτών των πρωτοβουλιών το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΝ "Ευρωπαίοι όλων των χωρών, αντισταθείτε".

Στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ ενημερώθηκε από τον πρέσβη στην Ε.Ε. κ.Τσίλα και τα στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, συνάντησε φορείς κι εκπροσώπους Ελλήνων και μίλησε στην ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών για τη σημασία των Ευρωεκλογών.

Συνοψίζοντας τις θέσεις του ΣΥΝ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία πρέπει να αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές συνειδήσεις.
Το μεγαλύτερο θύμα αυτού του πολέμου δεν είναι ο ούτε το Κόσσοβο, ούτε η Γιουγκοσλαβία. Είναι η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, η ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να διαφωνήσουν με τον πόλεμο και να αξιοποιήσουν πρωτοβουλίες και προτάσεις για την ειρηνική λύση.
Η Ευρώπη χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική, χωρίς κοινή αμυντική πολιτική και χωρίς απεξάρτηση από την στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποκτήσει πολιτική υπόσταση στις διεθνείς εξελίξεις.
Το ΝΑΤΟ με την σημερινή του μορφή λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και εξυπηρετεί αποκλειστικά τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο με το δόγμα "ή υποταγή ή καταστροφή" και τορπιλίζει κάθε σχέδιο ειρήνης.
Αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλες τις πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και να αποτελέσει την βάση πολιτικών πρωτοβουλιών με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι προτάσεις του νέου Προέδρου της Commission κ.Πρόντι για την συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού και για την συγχώνευση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών ανοίγουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και θέτουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπροστά σε συγκεκριμένα πρακτικά και πολύ κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα.
Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στην Κολωνία, που είναι ένας κρίσιμος σταθμός, πρέπει να δείξει τι συμπεράσματα έχουν βγάλει από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και από την υποταγή τους στις επιλογές των ΗΠΑ., αλλά και εάν θα αποκτήσουν αυτόνομη φωνή ή θα είναι ο αντίλαλος της φωνής των ΗΠΑ

Στις 13 Ιουνίου όμως στις ευρωεκλογές οι λαοί της Ευρώπης έχουν την δυνατότητα να στείλουν το δικό τους ισχυρό μήνυμα για το τι Ευρώπη θέλουν.
Και το πιο ισχυρό μήνυμα θα είναι η αποφασιστική καταδίκη όλων όσων έχουν καταστήσει την Ευρώπη συνένοχη σε αυτόν τον παρανοϊκό πόλεμο, που καταργεί τον ΟΗΕ, καταστρέφει τα Βαλκάνια, εγκλωβίζει την ένωση της Ευρώπης, πιέζει τη Ρωσία και προωθεί την αυτοκρατορική υπερδύναμη των ΗΠΑ".

Το βράδυ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Έλληνα Επίτροπο στην Ε.Ε. Χρήστο Παπουτσή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου