Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2013

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, βουλευτή Δράμας για το εξώδικο της ΝΕΟΓΑΛ

Οι αγώνες δεν κάμπτονται με απειλές.

Σήμερα το πρωί μου επιδόθηκε ένα εξώδικο εκ μέρους του κυρίου Σεβαστίδη Χριστόφορου,διευθύνοντα συμβούλου τη ς Νεογάλ Δράμας.Το εξώδικο στρέφεται κατά κάποιου κυρίου  Καραγγιανίδη Χρήστου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δράμας.

Καταρχάς, θα ήθελα να ενημερώσω τον κύριο Σεβαστίδη πως αν αφορά εμένα το εξώδικο οφείλει να μάθει πρώτα να γράφει σωστά το όνομα μου γιατί το συγκεκριμένο εξώδικο είναι άκυρο ως έγγραφο εφόσον αναφέρεται σε ανύπαρκτο πρόσωπο.

Δευτερευόντως, ως απάντηση στις απειλές του κ.Σεβαστίδη σας κοινοποιώ το δελτίο τύπου με την επισήμανση προς τον ίδιο να στρέψει τις απειλές του προς τον κύριο Βρούτση, υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την απάντηση του οποίου δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο δελτίο και το οποίο σας επισυνάπτω, εάν εξακολουθεί να θεωρεί ότι με την απάντησή του συκοφαντείται.

Εάν ο κ.Σεβαστίδης νομίζει πως με τέτοιου τύπου «απειλές» θα ξεχάσουμε ότι η εταιρία ΝΕΟΓΑΛ ήταν η πρώτη πανελλαδικά που προσπάθησε να επιβάλει στους εργαζόμενους,-ες της επιχειρησιακές συμβάσεις, παρότι εξαιρετικά κερδοφόρα στην περίοδο της κρίσης, είναι γελασμένος. Αν ο κ. Σεβαστίδης νομίζει πως με τέτοιου τύπου «απειλές» θα ξεχάσουμε ότι η εταιρία ΝΕΟΓΑΛ ενώ συνεχίζει να έχει κερδοφορία μείωσε κατά 15% επιπλέον τους μισθούς των εργαζομένων της  είναι και πάλι γελασμένος.

Εάν ο κύριος Σεβαστίδης πιστεύει πως τέτοιου τύπου «απειλές» θα μας τρομάξουν ή  θα σταματήσουν τους αγώνες μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία με ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα  τότε πλανάται πλάνην οικτράν!

Η ταξική μας μεροληψία και η προσπάθεια εξάλειψης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων δε πρόκειται να κάνει ούτε πόντο πίσω.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

Σε ερώτηση που καταθέσαμε 18 βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναδείξαμε το ζήτημα της ασύδοτης και κερδοσκοπικής πρακτικής του εργοδότη της εταιρίας ΝΕΟΓΑΛ απέναντι στους εργαζομένους της. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της επιχείρησης απαιτεί από τους εργαζόμενους να δεχθούν οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς τους της τάξεως του 15%, έχοντας ήδη καταγγείλει στις 13.9.2012 την από 21.1.2011 Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τους απειλεί, μάλιστα πως σε περίπτωση που απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας, η τελευταία θα προχωρήσει στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για κάθε εργαζόμενο, ενώ σε περίπτωση που οι όροι των ατομικών συμβάσεων δε γίνουν δεκτοί, οι διαφωνούντες εργαζόμενοι θα απολύονται.

Πρόκειται για μια σταθερά κερδοφόρα επιχείρηση τα τελευταία δέκα χρόνια, της οποίας η κερδοφορία διατηρείται και στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων. Επομένως, οι απειλούμενες μισθολογικές μειώσεις αποσκοπούν αποκλειστικά στην αύξηση της κερδοφορίας του εργοδότη.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατόπιν ελέγχων στη συγκεκριμένη επιχείρηση , έως και την 18-1-2013, το ΤΚΕ Κοινωνικής Επιθεώρησης Δράμας, κατόπιν 23 ελέγχων,  έχει επιβάλει τέσσερις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στην διοίκηση της επιχείρησης. Επίσης, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, μεσολάβησε για την επίλυση 15 εργατικών διαφορών, εκ των οποίων επιλύθηκαν οι 13 και κατεβλήθησαν στους εργαζόμενους οι οφειλόμενες αποδοχές ύψους 20.221 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις διαβίβασε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας 2 μηνυτήριες αναφορές. Τέλος, με το αριθμό. οίκ. 168/2.2.2010 έγγραφο του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Δράμας έγιναν γραπτές συστάσεις στην επιχείρηση για τη μη τήρηση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια επιχείρηση με ιστορία στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση της διάλυσης του συλλογικού εργατικού δικαίου, που συντελείται συστηματικά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, καθώς θυμίζουμε πως ήταν η πρώτη ελληνική επιχείρηση που έσπευσε να εφαρμόσει τον περίφημο Νόμο Κατσέλη για την κατίσχυση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να στέκεται  στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης!

Χρήστος Καραγιαννίδης
Βουλευτής Δράμας - ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ