Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/05/1999

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού για τις οικολογικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

Οι "παράπλευρες"και επικίνδυνες επιδράσεις του πολέμου στοπεριβάλλον και τη δημόσια υγεία

Συνέντευξη Τύπου για τις οικολογικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στην ευρύτερη περιοχή και στην Ελλάδα, έδωσαν σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., και η Λία Τσακαλία, υπεύθυνη του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, καθώς και η Τασία Ανδρεαδάκη, Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά του "Συνασπισμού των Πολιτών-Πράσινη Πρόταση".
Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιοδικό "Νέα Οικολογία".

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία έχει, πέρα από τις φονικές"παράπλευρες ζημιές" που αποδεκατίζουν τον άμαχο πληθυσμό, και τις, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια, εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνες επιδράσεις πάνω στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, στην πανίδα και τη χλωρίδα, στην ποιότητα του αέρα και των υδάτων, στην ποιότητα της καθημερινής ζωής και, για όλους αυτούς τους λόγους, στη δημόσια υγεία. Οι επιδράσεις αυτές αφορούν πρώτα και κύρια την Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν γνωρίζουν σύνορα και απειλούν με ποικίλους τρόπους όλες τις γειτονικές τουλάχιστον χώρες.

Είναι πια βέβαιο ότι στην Γιουγκοσλαβία μπορούμε να μιλάμε για μη αναστρέψιμες οικολογικές καταστροφές, αλλά οι απειλές για τις γειτονικές χώρες είναι ήδη εμφανέστατες. Σε επανειλημμένες οχλήσεις για την ανάγκη να ερευνηθούν και αξιολογηθούν οι υπαρκτές ζημιές και οι ορατές απειλές, η απάντηση των νατοϊκών κυβερνήσεων και άλλων επίσημων οργανισμών είναι τουλάχιστον στρεψόδικη : πρέπει, λένε, να μελετήσουμε πρώτα τις ζημιές που επέφερε ο Μιλόσεβιτς στο Κόσσοβο . Αναρωτιόμαστε τι τους εμποδίζει να το κάνουν;

Εμείς πάντως δεν διεκδικούμε την επιστημονική βεβαιότητα και ακρίβεια των επιμέρους λεπτομερειών, γι αυτό και δεν επεκτεινόμαστε σε αυτά. Επισημαίνουμε απλώς, και στη βάση των γεγονότων και των έγκυρων επισημάνσεων από τη μεριά των ειδικών τους εξής κινδύνους και απειλές:

Από την πρώτη στιγμή της ένοπλης επίθεσης ο ΣΥΝ δραστηριοποιήθηκε με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα. Σχετικά με τα θέματα που μας απασχολούν εδώ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ Μ.Παπαγιαννάκης (που είναι και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ) και Α.Αλαβάνος προχώρησαν αμέσως σε διάφορα διαβήματα και πολιτικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες για την καταγγελία των οικολογικών καταστροφών και απειλών που συνοπτικά αναφέρονται εδώ: ερωτήσεις για τη χρήση βλημάτων με ουράνιο στο Συμβούλιο Υπουργών, καταγγελία για το φωτοχημικό νέφος που δημιουργήθηκε από τους βομβαρδισμούς των χημικών εργοστασίων, διεθνής έκκληση οικολογικών οργανώσεων με πρωτοβουλία ιταλών πράσινων και του ΣΥΝ, έκκληση στο Συμβούλιο για άμεση αξιολόγηση των οικολογικών ζημιών στην Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια, άλλες σχετικές ομιλίες στην Ολομέλεια, αρθρογραφία στον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τύπο κλπ.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την κινητοποίηση του σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ηδη έχει αποφασίσει να καλέσει ευρεία σύσκεψη, στην Αθήμα και στη Θεσσαλονίκη, με όλες τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να συντονιστεί ο αγώνας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην Ελλάδα και στην λοιπή Ευρώπη. Στα τέλη Μαίου οργανώνει ημερίδα στην Ξάνθη που θα είναι αφιερωμένη στην ανάλυση και αξιολόγηση των απειλών και κινδύνων ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στις 25-28 Μαίου ο βουλευτής του ΣΥΝ κ.Γιάννης Δραγασάκης θα μετάσχει στο Φόρουμ του ΟΑΣΕ, αφιερωμένο σε θέματα περιβάλλοντος, όπου θα παρουσιάσει τα στοιχεία και τις προτάσεις του ΣΥΝ σχετικά με όσα προεκτέθηκαν. Ενα σημαντικό μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΝ θα είναι αφιερωμένο στα ίδια ζητήματα, τα οποία ο ΣΥΝ σκοπεύει να αναδείξει κατά προτεραιότητα και στο νέο Κοινοβούλιο που θα προέλθει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο ΣΥΝ έχει εκθέσει με σαφήνεια τις θέσεις του απέναντι στην πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο στα Βαλκάνια. Ειδικότερα ως προς τα ζητήματα που θίγονται εδώ, ο ΣΥΝ ζητάει από την Κυβέρνηση να φέρει τα ζητήματα της οικολογικής καταστροφής στην Γιουγκοσλαβία και των κινδύνων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή στα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να ζητήσει εξηγήσεις για την χρήση των επικίνδυνων όπλων και υλικών και εγγυήσεις για την αποφυγή παραπέρα ανάπτυξης τέτοιων μεθόδων. Να ζητήσει πρωτοβουλίες και βοήθεια αυτών των οργανισμών για την έρευνα, ανάλυση και αξιολόγηση αυτών των απειλών στη Γιουγκοσλαβία και στην ευρύτερη περιοχή. Να προτείνει από τώρα βοήθεια σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, και την Γιουγκοσλαβία, για την μέτρηση και αντιμετώπιση της ρύπανσης και μόλυνσης. Να περιληφθούν η οικολογική επανόρθωση και αποκατάσταση στα ήδη συζητούμενα σχέδια οικονομικής ανόρθωσης, αλλά και να περιληφθούν στα ήδη υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα συνεργασίας με τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης, συνεργασίας και από κοινού παρέμβασης με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης στο σύνολο των θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή. Να προχωρήσει στην επίσημη και συστηματική έρευνα, μέτρηση και αξιολόγηση των οικολογικών απειλών από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τις συνέπειες τους, σε όλην την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις περιοχές αυξημένων κινδύνων. Να δημοσιοποιήσει υπεύθυνα τα διαθέσιμα δεδομένα, κάτι που είχε υποσχεθεί ο κ. Λαλιώτης για 'εχθές και που δεν έκανε! Και φυσικά να σταματήσει αμέσως τις εισαγγελικές διώξεις εναντίον των πολιτών, επιστημόνων και ερευνητών που πήραν την πρωτοβουλία να θέσουν τα ζητήματα που και εδώ συζητούμε.

'Και φυσικά το πρώτο καθήκον όλων και κυρίως της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και στον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια !

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου