Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/05/1999

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού

Το Τμήμα Υγείας και το Τμήμα Γυναικών του Συνασπισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού χαιρετίζουν τους εργαζόμενους/ες στο νοσηλευτικό κλάδο των υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας.

Γιορτάζονται φέτος τα 100 χρόνια προσφοράς του νοσηλευτικού προσωπικού και γίνεται η αποτίμηση της τεράστιας προσφοράς του για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου και την αντιμετώπιση της ασθένειάς του.

Στην 100χρονη διαδρομή του έχει να επιδείξει σοβαρές κατακτήσεις (όπως υψηλή στάθμη εκπαίδευσης, διεθνείς προδιαγραφές για σύνθεση εργαζομένων-ασθενών, κατοχύρωση του επαγγέλματος). Εχει όμως να αντιπαλέψει και σοβαρά προβλήματα.

Στη χώρα μας το νοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αντίξοες συνθήκες.

Η σοβαρή έλλειψη εργαζομένων και η λειψή στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, η μη αναγνώριση της ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας του επαγγέλματος και η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής του αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας (5ήμερο-37,5 ώρες δουλειάς, ν.1568/85 για υγιεινή και ασφάλεια κ.ά.).

Η μη λειτουργία δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η λειψή λειτουργία και στελέχωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας από τη μια δημιουργούν ανέργους σ' αυτόν τον ευαίσθητο κλάδο και από την άλλη δεν παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες για πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Τα μεγαλόστομα λόγια των εκάστοτε κυβερνήσεων και Υπουργών Υγείας κάθε χρόνο τέτοια μέρα μένουν χωρίς αντίκρισμα από την στιγμή που δεν υλοποιούν υποσχέσεις, όπως:

Ο Συνασπισμός στέκεται αλληλέγγυος στα χρόνια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και στη Βουλή και το κίνημα διεκδικεί την άμεση ικανοποίησή τους.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής
Τμήμα Υγείας