Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας – Τ. Σαράντης)

-    Να ξεκινήσουμε με τα τελευταία γεγονότα, αυτά που έγιναν χθες στις Σκουριές. Υπήρξε μια αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Μάλιστα η Ν.Δ.  σας κατηγόρησε ότι πριν δυο χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, η εφημερίδα ΑΥΓΗ είχε βάλει και διαφημιστική καταχώρηση της συγκεκριμένης εταιρείας που κάνει την επένδυση στη Χαλκιδική, διαφημίζοντας το έργο της. Και αργότερα κάνατε στροφή, τούμπα 180 μοιρών.. εκφράζοντας διαφορετική άποψη.

Κατ΄ αρχήν, νομίζω, ότι οφείλουμε να ξεκινήσουμε όχι απ΄ αυτό που λέει η Ν.Δ. –θα το σχολιάσουμε κι αυτό- αλλά από τα γεγονότα αυτά καθαυτά. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων θυμίζει κατοχικό στρατό σε επιχείρηση εκκαθάρισης. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που λειτουργούν οι αστυνομικές δυνάμεις, όχι μόνο χθες, αλλά όλους τους τελευταίους μήνες στην περιοχή. Με προληπτικές προσαγωγές, με χημικό πόλεμο, με εισβολή σε σχολεία, με προσαγωγές μαθητών, παιδιά βρίσκονται στο νοσοκομείο. Και ξέρετε κάτι; Κι έχει σημασία αυτό να το καταλάβουμε. Η αντίθεση στη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει κομματικό χρώμα.  Το υπογραμμίζω αυτό. Για να περάσω και σ΄ αυτό που με ρωτήσατε για τη Ν.Δ.

Η Ν.Δ., με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά. Δηλαδή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η εταιρεία έκανε διαφημιστική καταχώρηση πριν από κάποια χρόνια σε εφημερίδες και μέσα σ΄ αυτές και στην ΑΥΓΗ, όπου η ίδια εταιρεία διαφημίζει το έργο της και την επένδυσή της. Εάν στέκει αυτό πολιτικά, μην μου το απαντήσετε εσείς, να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση.

-    Όχι.. Εμείς θα σας δώσουμε την απάντηση που έδωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος είπε ότι εσείς έχετε μιλήσει για εγκληματική επένδυση, άρα στην εφημερίδα σας βάζετε το προϊόν μιας εγκληματικής επένδυσης και παίρνετε λεφτά.

Προφανώς ο κ. Βορίδης αλλά και η Ν.Δ. ουσιαστικά τι κάνουν; Ομολογούν τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τις διαφημίσεις, το διαφημιστικό χρήμα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι πράγματι η φαύλη παράταξη της Ν.Δ. και με αυτό τον τρόπο, δηλαδή μέσα από διαφημιστικό χρήμα, μπορούσε ουσιαστικά να προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Έτσι χρησιμοποίησαν τον κρατικό ΟΠΑΠ, έτσι μέσα από το κρατικό χρήμα υποστήριξαν συγκεκριμένα έντυπα. Είναι ακριβώς ένας τρόπος τον οποίον πάρα πολλές φορές η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ  τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να γεμίζουν με έναν πλάγιο τρόπο τα κομματικά τους ταμεία. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Είναι πράγματι αποκαλυπτική αυτή η τοποθέτηση.

-    Πάντως θα πρέπει.. φαντάζομαι και ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκει αυτό… Πραγματικά δεν είναι εικόνες αυτές που είδαμε χθες και θα πρέπει να υπάρξει μια ησυχία στο χωριό και να γίνει κι ένας διάλογος…

Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει. Αλλά φαίνεται ότι υποτιμήσαμε αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στη Βουλή, όταν έλεγε ότι με κάθε τρόπο και μέσο, και μάλιστα με ύφος της πιάτσας θα έλεγε κανείς, ότι θα επιβληθεί και θα προχωρήσει αυτή η συγκεκριμένη επένδυση. Αυτό εννοούσε, φαίνεται. Αυτό εννοούσε, που συνιστά καταπάτηση κάθε έννοιας ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Από κι έπειτα, επειδή πρέπει να υπάρξει εκτόνωση.. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Το δεύτερο είναι, εάν αντέχει, υπάρχει και η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος Μπορούμε τελικά να λειτουργούμε σε πλήρη αντίθεση με μια τοπική κοινωνία, όταν υπάρχουν μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου μιλούν για μια περιβαλλοντοκτόνα  επένδυση, που καταστρέφει τον αέρα, το δάσος, το νερό, όταν το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της επένδυσης.; …. Αυτή η επένδυση, με στενά οικονομικούς όρους, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά, παρά ψίχουλα στο δημόσιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αγοράστηκε για 11 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αυτή η επένδυση και κοστολογείται από 2 έως 15 δις. Πείτε μου εσείς εάν κερδίζουμε κάτι ή αν τελικά η κυβέρνηση ενεργεί ως ντίλερ  της Ελ Ντοράντο και των χρυσοθήρων.

-    Να βάλουμε μια τελεία εδώ. Βρίσκεται η τρόικα εδώ στην Αθήνα.. Εσείς λέτε όσα λέει το κόμμα σας κ.λπ.. Η ουσία είναι ότι , εάν πράγματι έχει σκληρύνει τη στάση της η τρόικα, θα πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς την κυβέρνηση με κάποιο τρόπο ώστε να μπει ένα τέλος σ΄ αυτή την ιστορία…

Οι άνθρωποι της τρόικας εδώ, οι οποίοι είναι υπάλληλοι μεσαίοι, ανώτεροι, δεν έρχονται για να αλλάξουν το μνημονιακό πρόγραμμα. Έρχονται για να επιτηρήσουν, για να ελέγξουν αν εφαρμόζεται και με ποιο τρόπο, εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Δεν είμαστε σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μια πολιτική υπόθεση η οποία θα έπρεπε να προηγηθεί πριν υπάρξει το μνημόνιο Νο 3, πριν διαμορφωθεί αυτό το πρόγραμμα. Άρα όλα αυτά τα οποία λέγονται είναι κουραφέξαλα, είναι επικοινωνιακά παραμύθια. Αυτό όσον αφορά την κυβέρνηση και τη Ν.Δ…

Όσον αφορά τους άλλους δύο εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., εάν πράγματι ανακάλυψαν τώρα την ανάγκη να υπερασπιστούν κάποιες κόκκινες γραμμές, να το κάνουν μέχρι τέλους. Και η υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών οδηγεί στην αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

-    Έχει γίνει πολλή κουβέντα σε σχέση με τις αποχωρήσεις από τη δημόσιο. Βάζω τη λέξη αποχωρήσεις, θα μπορούσα να βάλω τη λέξη απομακρύνσεις, απολύσεις και μια σειρά από άλλες λέξεις. .. στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουν.. Θέλω να ρωτήσω, σε σχέση με τους επίορκους, συμφωνείτε να φύγουν ή όχι;…

Κατ΄ αρχήν οι επίορκοι αυτή τη στιγμή πόσοι είναι;.. Γνωρίζουμε;…

-    Χθες μιλήσαμε με τον κ. Ρακιντζή και μας είπε ότι τουλάχιστον σε ότι τον αφορά είναι 2.200.. Σε ότι τον αφορά, το επαναλαμβάνω…

… Υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί και με βάση το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο να αντιμετωπιστούν. Αλλά, κοιτάξτε, αν μια υπόθεση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν θα την τελειώσουμε οπωσδήποτε από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν πράγματι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι, προφανώς θα υποστούν τις συνέπειες, που μία απ΄ αυτές είναι και η απομάκρυνσή τους από την υπηρεσία. Αλλά αυτό σε τι σχετίζεται με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, η οποία μιλάει για 25 χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο την τρέχουσα χρονιά και 150 χιλιάδες στο σύνολο του προγράμματος; Ας μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

-    Πάντως γίνεται συζήτηση για την κινητικότητα, δηλαδή να μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί ένας εργαζόμενος σε μια άλλη υπηρεσία, ώστε να μην χάσει τη δουλειά του και να καλυφθούν τα κενά στην αντίστοιχη υπηρεσία…

Αυτό θα ήταν πολύ σωστό να έχει γίνει εδώ και χρόνια έτσι ώστε να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το ανθρώπινο δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι οι ίδιοι διατίθενται γιατί θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν αλλού περισσότερο, εννοώ τους δημόσιους υπαλλήλους. Κάθε στοιχειώδης αντίληψη οργάνωσης και διοίκησης μιας υπηρεσίας προφανώς έχει κι αυτή τη διάσταση που λέτε.  Αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο από τη δέσμευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πάση θυσία μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

-    Κάτι τελευταίο… Με αφορμή την ομιλία του κ Τσίπρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κων/νος Καραμανλής.. φιλοδοξείτε να γίνετε διεκδικητές του μεσαίου χώρου; ..

Έχουμε ρωτηθεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες.  Εμείς φιλοδοξούμε να μεγαλώσουμε την παράταξη της αριστεράς, τα όρια και την απεύθυνση του αριστερού χώρου. Να κάνουμε μια μεγάλη αριστερά. Αυτό μας ενδιαφέρει. Ο μεσαίος χώρος αυτοπροσδιορίζεται, εκφράζεται με το δικό του τρόπο. Σήμερα βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση ο μεσαίος χώρος. Υπάρχει όμως μεσαίος χώρος; Εγώ βλέπω δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται στο μεσαίο χώρο μεν αλλά κινούνται σε μια δορυφορική τροχιά ως προς τη Ν.Δ. Και αναφέρομαι πρώτα και κύρια για το ΠΑΣΟΚ.

Το δικό μας μέλημα είναι η αριστερά και το μεγάλωμά της. Από κει και πέρα, η αύξηση της επιρροής της αριστεράς προφανώς περνάει μέσα από την απεύθυνση σε ανθρώπους που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτοπροσδιορίζονταν ως ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά συνειδητοποίησαν μέσα απ΄ αυτή τη βαθιά, πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική κρίση ότι τα κοινωνικά τους συμφέροντα μπορούν καλύτερα να εκπροσωπηθούν  από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

-    Το Σάββατο το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει επιστρέψει από το Καράκας και θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι σε μια εκδήλωση στο ίδρυμα στο οποίο ηγείται ο κ. Αρσένης.. δεν θυμάμαι πώς λέγεται τώρα… μαζί με την κυρία Λούκα Κατσέλη. Σηματοδοτεί κι αυτό κάτι; …

Νομίζω ότι οι φιλοδοξίες αυτής της οργάνωσης είναι αυτό το οποίο καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας το πρόγραμμα. Είναι …

-    Ρωτάμε αν είναι αρραβώνας ή κάτι τέτοιο… Φλερτ….

Είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα οικονομική συνάντηση. Ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων που συμμετέχουν  είναι από το δικό μας χώρο, που ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν εκεί. Υπάρχουν και διεθνείς προσωπικότητες οι οποίες θα παρευρίσκονται. Σας καλώ να το παρακολουθήσετε και να κάνετε κι ένα καλό ρεπορτάζ. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε. Δεν νομίζω ότι έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

To Γραφείο Τύπου