Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/03/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο ΒΗΜΑ FM

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM (Β.Αδαμόπουλος-Σ.Ξενάκης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από την καταστροφική πολιτική που λέγεται Μνημόνιο και την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει με το δογματισμό του νεοφώτιστου, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν ζητά να γίνουν αύριο εκλογές, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και δεν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Διότι πολύ απλά το πρόγραμμα δε βγαίνει. Διότι έχουμε επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές αστοχίες και γιατί η καταστροφική επίπτωση του Μνημονίου σε οικονομία και κοινωνία προκαλεί μία μαζική πολιτική αποδοκιμασία. 

Προσπαθούν να αποφύγουν τις κάλπες όπως ο διάολος το λιβάνι

Εμείς δεν εκφωνούμε απλώς το αίτημα για τις εκλογές, αλλά προετοιμαζόμαστε εντατικά για να παρουσιάσουμε το εναλλακτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα, έτσι ώστε να είμαστε ο βασικός κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Αντίθετα, η κυβέρνηση ή ακριβέστερα κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο, προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τις κάλπες. Έφτασαν στο σημείο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να μεθοδεύουν ακόμη και την αναβολή των προγραμματισμένων αυτοδιοικητικών εκλογών την άνοιξη του 2014. Δεν μπορούν στο όνομα του Μνημονίου να καταργούν και τη δημοκρατία!

Χαρακτηριστικά εθνικής σωτηρίας τα χαρακτηριστικά της επόμενης κυβέρνησης

Τα πράγματα στην κοινωνία και στην πολιτική αλλάζουν πολύ γρήγορα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, ακόμη κι αν έχει αυτοδυναμία, θα επιδιώξει κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες με βάση ένα πιο εξειδικευμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα από εκείνο που καταθέσαμε τον περασμένο Ιούνιο. Αν η εντολή του λαού είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με βασική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για άλλες δυνάμεις που θα βρίσκονται στη Βουλή να μην συνδράμουν είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή σε μία τέτοια κυβέρνηση. Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, αλλά λέμε, σχηματικά, ότι θα απευθυνθούμε και προς τα αριστερά μας και προς τα δεξιά μας. Και στις δυνάμεις που προέρχονται από την ιστορική Αριστερά, την κομμουνιστογενή και εκείνες της σοσιαλιστικής Αριστεράς και της οικολογίας, ευρύτερες δηλαδή προοδευτικές δυνάμεις, είτε έχουν μπει στη Βουλή είτε όχι. Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση στη χώρα και τόσο τιτάνιο το έργο που πρέπει να επιτελέσει μια κυβέρνηση αντιστροφής της πορείας, που τα χαρακτηριστικά της θα πρέπει να είναι χαρακτηριστικά κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.

Επανεξέταση και τοπικό δημοψήφισμα για την επένδυση στις Σκουριές

Θα επιδιώξουμε την αύξηση των επενδύσεων, όχι μόνο των δημόσιων αλλά και των κοινωνικών, των μικτών κλπ, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία και για να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Οι Σκουριές, ωστόσο, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση για να συζητήσουμε τι βοηθάει και τι δεν βοηθάει την οικονομία. Η συγκεκριμένη επένδυση προκαλεί την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, γιατί ο κόσμος φοβάται ότι θα χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα δημιουργηθούν, με τη ζημιά που θα επέλθει στον τουρισμό, στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων.

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, αφού επανεξετάζει την επένδυση στη Θράκη, γιατί δεν δέχεται να εξετάσει εκ νέου, να ξαναθέσει σε λαϊκή διαβούλευση και -γιατί όχι- και σε ένα τοπικό δημοψήφισμα την περίφημη επένδυση στις Σκουριές; Γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ας μας πει κάποιος από την κυβέρνηση με σοβαρά επιχειρήματα και με επιστημονικές αναλύσεις για ποιο λόγο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για τις Σκουριές είναι λάθος.

To Γραφείο Τύπου