Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/05/1999

12/5/99: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΜΟΝΑΧΟ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΕπίσκεψηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΜΟΝΑΧΟ

Το Μόναχο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αντιπροσωπεία από τους Γιώργο Τσιάκαλο, καθηγητή Πανεπιστημίου και Βασίλη Πριμικίρη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) Γερμανίας, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γκ.Γκίζι, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και πολλοί Ελληνες κάτοικοι της περιοχής. Γερμανοί και Ελληνες καταχειροκρότησαν τους ομιλητές, που αναφέρθηκαν στην αλληλεγγύη των λαών εναντίον του πολέμου, για μια ενωμένη Ευρώπη της ειρήνης.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Βαυαρίας, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Βόλφανγκ Χόντερλάιν, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φραντζ Μάγκετ και ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής του SPD Γιάννης Σακελλαρίου.

Τέλος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε σε ελληνογερμανικό κοινό για τον ρόλο της Αριστεράς στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σε ειδική συγκέντρωση, που οργάνωσε η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ στη Βαυαρία.
Μιλώντας ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε μεταξύ άλλων:

"Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έδειξε τα μεγάλα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια.
Αν δεν καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα, η Ε.Ε. θα μείνει στα μισά του δρόμου με προοπτική να μπει σε διαδικασία αποδόμησης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκοντας, η κάθε μια για λογαριασμό της, να είναι καλοί εταίροι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν υπερασπίζονται τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρώπης. Διεκπεραιώνουν τις στρατηγικές και τακτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, που δεν θέλουν ενωμένη, ειρηνική κι αυτόνομη Ευρώπη, ούτε ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας με συμμετοχή και της Ρωσίας.
Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να περιθωριοποιήσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ, βάζοντας το ΝΑΤΟ υπεράνω όλων, για να τροφοδοτήσει ενδοευρωπαϊκούς ανταγωνισμούς με πολιτικό εγκλωβισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για να πιέσει διαλυτικά τη Ρωσία και να προωθήσει σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο ΣΥΝ επιδιώκει την αλληλεγγύη των λαών και των δυνάμεων της Αριστεράς, με συνθήματα για τις επικείμενες Ευρωεκλογές το "ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ" και το "ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".
Η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ. Στη λογική της αγοράς και του ατλαντισμού του ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική της κοινωνικής συνοχής και της κοινής ασφάλειας για να οικοδομηθεί η ενωμένη Ευρώπη με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ειρήνης.
Στην παγκοσμιοποίηση των δυνάμεων της αγοράς, που πριμοδοτεί ανταγωνισμούς, πολέμους και εθνικισμούς, να αντιτάξουμε τη διεθνοποίηση των αγώνων της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, την οικουμενική επικράτηση των αξιών της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής ευημερίας και της ισόρροπης ανάπτυξης."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου