Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/05/1999

13/5/99: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΕπίσκεψηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η ειρήνη στα Βαλκάνια, με το σταμάτημα των βομβαρδισμών, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας και η προτεραιότητα στους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, αποτελούν το πολιτικό στίγμα των επαφών και δραστηριοτήτων του Προέδρου του ΣΥΝ στη Γερμανία.
Ο πολιτικός άξονας αυτής της περιοδείας συμπυκνώνεται σε τρία συνθήματα:

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που συνοδεύεται από τους Βασίλη Πριμικίρη, μέλος της ΚΠΕ και Γιώργο Τσιάκαλο, καθηγητή Πανεπιστημίου, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας (PDS), Λόταρ Μπίσκι.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε συγκέντρωση Ελλήνων στο Βερολίνο, στα γραφεία της Κοινότητας. Επισκέφθηκε τον Γενικό Πρόξενο κ.Μαρινάκη στο Προξενείο κι ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινότητα και τα προβλήματα με τις καταστροφές από την κατάληψη για την υπόθεση Οτσαλάν.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έφερε την Ευρώπη πρόσωπο με πρόσωπο με τις ευθύνες της, τις αναπηρίες της και τις ενοχές της.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συμπεριφέρονται ως εταίροι του κοινού οράματος της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά ως συνεταίροι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πίσω από το οποίο βολεύουν συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία, είναι φανερό ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σπρώχνουν την υπόθεση της ειρήνης προς τα πίσω. Η διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών δεν άγγιξε την ουσία του προβλήματος κι αναλώθηκε σε εντυπώσεις αισιοδοξίας, χωρίς αντίκρυσμα. Αποκτά δραματική προτεραιότητα να σταματήσει ο πόλεμος αμέσως και να βρεθεί πολιτική συνεννόηση γιατί αλλιώς η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων πριμοδοτεί τη γενικότερη αποσταθεροποίηση και τους εθνικισμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί τη διπλή γλώσσα και το διπλό πρόσωπο. Προσυπογράφει κι εγκρίνει τα πάντα ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν κάνει τίποτες στην πράξη για να σταματήσει ο πόλεμος. Οι ρητορείες του κ.Σημίτης για τον πόλεμο είναι ανέξοδα φραστικά προσχήματα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Ο κ. Σημίτης οφείλει να φέρει στη Βουλή για έγκριση τη νέα διακήρυξη του ΝΑΤΟ. Επίσης μπορεί και πρέπει να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., για να αναλάβει η Κομισιόν τις ευθύνες της. Είναι τρομακτικό το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ε.Ε. και στις χώρες-μέλη, όταν τα κοινοβούλια έχουν αδρανήσει και τα πάντα τα διεκπεραιώνουν οι πρωθυπουργοί και τα στενά κυβερνητικά επιτελεία τους.
Ο κ. Σημίτης μιλάει με προκλητικό ενθουσιασμό για την επόμενη μέρα κι τα μερίδια της Ελλάδας, αλλά χάνει τη φωνή του για τη σημερινή μέρα, που απλώνει τον κύκλο της καταστροφής.

Η επόμενη μέρα έχει νόημα αν τελειώσει, αμέσως, η σημερινή μέρα. Οταν παρατείνεται η σημερινή μέρα είναι πολιτικός παραλογισμός να συμπεριφέρεσαι σαν να μην υπάρχει.
Αποφασιστικός παράγοντας για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί είναι να αφυπνιστεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, να ενεργοποιηθούν τα κόμματα και να πιεστούν οι κυβερνήσεις από τους λαούς και τους δημοκρατικούς θεσμούς για να αλλάξουν στάση".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου