Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2013

Παρέμβαση της βουλευτού Αʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δέσποινας Χαραλαμπίδου στην συνέλευση των εργαζομένων στο Σ.ΕΠ.Ε

Στην συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Επιθεωρητών Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Η συνέλευση κατά κύριο λόγο αφορούσε τις προτεινόμενες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο όσον αφορά την δομή, τις αρμοδιότητες και την λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την διατύπωση των προτάσεων των εργαζομένων για την αναβάθμιση του Σώματος.

Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφού χαιρέτισε τις εργασίες της συνέλευσης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής : «Το σώμα επιθεώρησης εργασίας αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό, έναν θεσμό που θα μπορούσε να αποτελέσει το ύστατο δίχτυ ασφαλείας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που βάρβαρα εντείνεται στην μνημονιακή περίοδο που διανύουμε. Αυτονόητο καθήκον της κυβέρνησης σε μια τέτοια περίοδο είναι η αναβάθμιση τέτοιου είδους θεσμών. Αντίθετα βλέπουμε την τρικομματική κυβέρνηση τηρώντας πιστά τις κατευθύνσεις των τοκογλύφων δανειστών να προσπαθεί να ξεσκίσει κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε κατάκτηση των εργαζομένων, κάθε ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε αυτό το πλαίσιο αντί να αναβαθμίζει το Σώμα όπως επιβάλλει η συγκυρία, το απαξιώνει . Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ συντάσσεται με τις προτάσεις του Συλλόγου Επιθεωρητών Εργασίας για την αναβάθμιση του Σώματος. Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα νομικής συνδρομής στο Σώμα, η θωράκιση της ανεξαρτησίας του, η διασφάλιση των συνθηκών ώστε να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο τους και η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας ανάλογα με το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό της κάθε περιοχής αποτελούν αυτονόητες ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τον ελεγκτικό ρόλο της υπηρεσίας. Επιπλέον η διατήρηση της συμμετοχής των Επιθεωρητών Εργασίας στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ, η συνυπευθυνότητα του εργολάβου και του κυρίου του έργου όσον αφορά τις παραβιάσεις στην εργατική νομοθεσία, η έγκαιρη δήλωση των αλλαγών στους εργασιακούς όρους των μισθωτών και η αύξηση των προστίμων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας είναι μερικά απαραίτητα σημεία για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την διασφάλιση του ρόλου της. Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από την βουλή για την προώθηση αυτών των αιτημάτων και στην κατεύθυνση αναβάθμισης της υπηρεσίας.

To Γραφείο Τύπου