Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2013

Νίκος Χουντής: Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola, φεύγουν από τη χώρα, αφού πληρώνουν τεράστια επιτόκια δανεισμού, μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνικές. Τι θα κάνετε;

Όλι Ρέν: «Ό,τι συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου 2012, θα συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγοράς» (!!!)

ʽΖήσε Μάη μου, να φας τριφύλλιʼ. Έτσι, περίπου, απαντά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Όλι Ρέν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για το φαινόμενο της αποχώρησης μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα, οι οποίες, μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στις ευρωπαϊκές πολιτικές, που τις έχουν οδηγήσει να δανείζονται με υπέρογκα επιτόκια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, έθετε το ζήτημα της μεταφοράς στο εξωτερικό της έδρας μεγάλων ελληνικών εταιρειών, λόγω των καταστροφικών πολιτικών που επιβάλλονται στην Ελλάδα και ζητούσε από την Κομισιόν να εξηγήσει, πρώτον, για ποιον λόγο «παρά την πρωτοφανή μείωση του εργατικού κόστους, οι επιχειρήσεις αποφασίζουν τη μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας» και δεύτερον, ποιες πολιτικές «προτίθεται να εφαρμόσει ώστε, αφʼ ενός να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις αυτές στη χώρα και αφʼ ετέρου να αποφευχθεί η συνέχιση της μετεγκατάστασης και άλλων επιχειρήσεων», καθώς επίσης «με ποιόν τρόπο θα αναστρέψει το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές, απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις;»

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ρέν, αντί να δώσει μια ρεαλιστική, τουλάχιστον, απάντηση στο φλέγον ζήτημα του πολύ ακριβού δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, ανακυκλώνει τα περί πιστής εφαρμογής των προγραμμάτων «δημοσιονομικής βιωσιμότητας» στην Ελλάδα, χωρίς να προτείνει κάτι ουσιαστικό. Αναφέρει επί λέξει: «Η Επιτροπή θεωρεί κρίσιμο να διασφαλιστεί η ανάκτηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας και η χώρα να προβεί στις αναγκαίες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν αμφότερες να συμβάλλουν στην έγκαιρη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές. Εν προκειμένω, τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η σημαντική δέσμη μέτρων χρηματοδότησης και μείωσης του χρέους που συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου θα συμβάλουν στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Ρέν, αφού ενημερώνει το Νίκο Χουντή για τις επιτυχίες (!!!) του ελληνικού προγράμματος και συγκεκριμένα για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας» αναφέρεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Doing Business 2013), στην οποία εξετάζονται παράγοντες που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα όπως η προστασία των επενδυτών, η παροχή ρεύματος, οι κατασκευαστικές άδειες, κ.α., όπου η Ελλάδα ανέβηκε 11 θέσεις και πλέον βρίσκεται πάνω από τη Σρι Λάνκα, την Αλβανία και τη Ναμίμπια, αλλά ακόμη κάτω από τη Μογγολία και τη Γκάνα!!!

H πλήρης ερώτηση και απάντηση (επίσημη μετάφραση), καθώς επίσης το link με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:Έξοδος ελληνικών επιχειρήσεων από τη χώρα

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση δύο εκ των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων να αλλάξουν έδρα. Συγκεκριμένα, η εταιρία ΦΑΓΕ αποφάσισε να μετακινήσει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, ενώ η εταιρία COCA COLA 3E A.E. αποφάσισε τη μετακίνησή της στην Ελβετία. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν σαφέστατα ένα πρώτο βήμα πριν την απεγκατάσταση και των παραγωγικών τμημάτων αυτών των επιχειρήσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι την ίδια πρακτική σκοπεύουν να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου στην Ελλάδα επιφέρει, εκτός των άλλων, συνεχείς μειώσεις μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι υπό αποχώρηση επιχειρήσεις αιτιολογούν τις αποφάσεις τους τονίζοντας ότι «η δραστηριότητα στην Ελλάδα συρρικνώνεται λόγω περιορισμού της ζήτησης», «τα επενδυτικά σχήματα φεύγουν από τη Νότια Ευρώπη λόγω του ρίσκου, το οποίο οφείλεται κυρίως στις ευρωπαϊκές πολιτικές» και ότι «οι ξένες τράπεζες ζητούν υπέρογκα επιτόκια λόγω του ρίσκου της χώρας...μόνο από την αλλαγή έδρας, μία ομολογία ελληνικής εταιρίας μπορεί να γίνει δεκτή με 8% έναντι 14% αν είχε έδρα την Ελλάδα». Ερωτάται η Επιτροπή:

α) Ποια είναι η δική της αιτιολόγηση για το φαινόμενο ότι, παρά την πρωτοφανή μείωση του εργατικού κόστους, οι επιχειρήσεις αποφασίζουν τη μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας; Πώς απαντάει στο ότι, «τα επενδυτικά σχήματα φεύγουν από τη Νότια Ευρώπη λόγω του ρίσκου, το οποίο οφείλεται κυρίως στις ευρωπαϊκές πολιτικές»;

β) Τι πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, και, αφʼ ενός να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις αυτές στη χώρα, αφʼ ετέρου να αποφευχθεί η συνέχιση της μετεγκατάστασης και άλλων επιχειρήσεων; Με ποιον τρόπο θα αναστρέψει το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις;

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή θεωρεί κρίσιμο να διασφαλιστεί η ανάκτηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας και η χώρα να προβεί στις αναγκαίες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν αμφότερες να συμβάλλουν στην έγκαιρη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές. Εν προκειμένω, τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η σημαντική δέσμη μέτρων χρηματοδότησης και μείωσης του χρέους που συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου θα συμβάλουν στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές.

Η Ελλάδα έχει από την πλευρά της σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανεβαίνοντας 11 θέσεις το 2013 στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά το επιχειρείν ("Doing Business 2013"). Εφόσον η κατάσταση αυτή διατηρηθεί μακροπρόθεσμα θα ενθαρρυνθούν οι πρόσθετες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων και η αύξηση της παραγωγής στη χώρα.

Το link της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας http://www.doingbusiness.org/~/media/GIAWB/Doing%20Business/Documents/Annual-Reports/English/DB13-full-report.pdf

To Γραφείο Τύπου