Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/05/1999

14/5/99: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στη ΒΟΝΝΗ και το ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΕπίσκεψηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ στη ΒΟΝΝΗ και τοΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

Τη Βόννη και το Ντίσελντορφ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ από τους Γιώργο Τσιάκαλο, καθηγητή Πανεπιστημίου και Βασίλη Πριμικίρη, μέλος της ΚΠΕ, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία ειρήνης του ΣΥΝ, με συναντήσεις με κόμματα της Αριστεράς, κινήσεις πολιτών και κυβερνητικά στελέχη διαφόρων χωρών.
Κοινός στόχος να σταματήσει ο πόλεμος, να αναπτυχθεί η ειρηνική συνεργασία και αλληλεγγύη, να προωθηθούν κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι για μια Ευρώπη που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της συντηρητικής πολιτικής.

Στη Βόννη ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκαν με τον βουλευτή των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ και μίλησε σε συγκέντρωση Ελλήνων στο Ντίσελντορφ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

"Η Αμερική και το ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Δεν είναι μόνοι τους.
Συνοδοιπόροι τους και συνεργοί τους στην τυχοδιωκτική αυτή δράση οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης, όσο επιμένουν στη δορυφορική σχέση τους με τις ΗΠΑ, δείχνουν το μικρό τους πολιτικό τους ανάστημα και δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες ιστορικές τους ευθύνες. Δεν έχουν κανένα άλλοθι και καμιά δικαιολογία. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ σπέρνει καταστροφές, φέρνει πολιτικά πραξικοπήματα, όπως αυτό του Γέλτσιν στη Ρωσία, διαβρώνει πολιτικά και ηθικά τις πολιτικές δομές στην Ευρώπη.

Ο κ.Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να απαιτηθεί το τέλος του πολέμου, γιατί διαφορετικά έρχονται οι χερσαίες επιχειρήσεις και η γενικευμένη αποσταθεροποίηση.
Ο κ.Σημίτης να αφήσει τα προεκλογικά πυροτεχνήματα και να αναλάβει τις ευθύνες του. Λέει από τα μπαλκόνια ότι διαφωνεί με τον πόλεμο, αλλά υπογράφει και δίνει εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται αυτός ο πόλεμος.

Στις ευρωπαϊκές χώρες το κλίμα αλλάζει. Τα κόμματα που κυβερνούν έχουν απογοητεύσει με τη στάση τους. Στο εσωτερικό των κυβερνητικών σχημάτων και κομμάτων γίνονται έντονες διαφοροποιήσεις. Οι παλιοί επαναστατημένοι και ριζοσπάστες ιδεολόγοι που γίνονται ιεραπόστολοι του ΝΑΤΟ και απολογητές του κυβερνητισμού και του πολέμου αμφισβητούνται έντονα και γίνονται αντικείμενο σκληρής σάτιρας. Η κοινή γνώμη μαθαίνει περισσότερα, βλέπει περισσότερα, αντιλαμβάνεται ότι όσα αρχικά της είχαν πει διαψεύδονται, προβληματίζεται και αντιδρά. Στη διάρκεια του πολέμου και μετά, η πολιτική αμφισβήτηση και το αντιπολεμικό κίνημα θα σαρώσουν και πρόσωπα και σχήματα. Δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες έχουν ανοίξει ένα ζωντανό διάλογο με αφορμή τον πόλεμο, με μεγάλη αξία για την αναζωογόνηση της πολιτικής που κάθε μέρα κακοποιείται από κυβερνητικούς πρακτικιστές, με μοναδικό στόχο να είναι καλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ο ΣΥΝ βρήκε στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία ειρήνης που τελειώνει αύριο, πολλές και σημαντικές δυνατότητες για κοινή δράση με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων, με πρόσωπα του πνευματικού κόσμου και άλλα κοινωνικά στελέχη. Θα αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες με κοινές πρωτοβουλίες, τόσο για το πρόβλημα του πολέμου, όσο και για την κοινωνική και δημοκρατική προοπτική της Ευρώπης. Το αλληλέγγυο, ειρηνικό μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση της κοινής δράσης των λαών και των πολιτών, των κοινωνικών κινημάτων και των δυνάμεων της Αριστεράς και της οικολογίας. Δεν θα προκύψει από τις εξισώσεις των κυβερνητικών και τραπεζικών μηχανισμών, από τις εξισώσεις του πολέμου και της πολιτικής υποταγής."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου