Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
19/03/2013

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάσταση στην Κύπρο

Την προηγούμενη Παρασκευή, η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Κύπρου κατέληξε σε συμφωνία με την Τρόικα προκειμένου να «σώσει» τις τράπεζες της χώρας, εφαρμόζοντας έναν επιπλέον φόρο σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στο μεταξύ, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Πέμπτη, αναμένοντας την απόφαση του Κοινοβουλίου. Αυτός ο εντελώς παράνομος φόρος καθορίστηκε αρχικά για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ύψος 6,75% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση της κοινωνίας μπορεί να τους υποχρεώσει να αποσύρουν το μέτρο για τους μικρότερους τραπεζικούς λογαριασμούς και να αυξήσουν το φόρο στους μεγαλύτερους. Παρόλα αυτά, δεδομένων των εδρών του συντηρητικού κόμματος στο Κοινοβούλιο, που δεν αρκούν για την πλειοψηφία, καθώς και της συνεχιζόμενης κοινωνικής αντίδρασης, το μέτρο αυτό πιθανόν να απορριφθεί.

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε αυτό το μέτρο, με το οποίο επιχειρείται η διάσωση των τραπεζών μέσω της καταδίκης της κοινωνίας. Στηρίζουμε τις αντιδράσεις του κυπριακού λαού και του ΑΚΕΛ ενάντια σε αυτή την πολιτική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και με τον Χριστόφια στη θέση του Προέδρου, δεν θα είχε ακολουθηθεί μια τέτοια, άδικη πολιτική.  

Αυτού του τύπου οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που παίρνονται από την Τρόικα, υπό τη φονταμενταλιστική νεοφιλελεύθερη οπτική της κ. Μέρκελ, καταστρέφουν την ιδέα της Ευρώπης. Λέμε ξεκάθαρα ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

Βρυξέλλες, 19/3/2013