Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2013

Δήλωση του Γιάννη Αμανατίδη για το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ που εφαρμόζεται στα σχολεία

Ο βουλευτής και μέλος της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή τη γενίκευση του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια με χορηγία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολλά ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. αποφάσισε να επεκτείνει σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) αλλά και του Γυμνασίου το πρόγραμμα με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων).

Είναι η πρώτη φορά  που δράσεις -ενταγμένες μάλιστα στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων- πραγματοποιούνται με επίσημη χορηγία από ιδιώτες και υποκαθίσταται έτσι η υποχρέωση της πολιτείας  για τη χρηματοδότησή τους.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτελείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ Α.Ε.  με 1.500.000 ευρώ για το διάστημα 2013-2017, όπως φαίνεται  από το έγγραφο που αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» στις 12 Οκτωβρίου 2012 με ΑΔΑ: Β4364691ΒΣ-758 . http://et.diavgeia.gov.gr/f/HUA/ada/Β4364691ΒΣ-758 

Επίσης για τη γενίκευσή του, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. επικαλείται την Παράγραφο 6, του άρθρου 4 του Φ.Ε.Κ. 1139/28-7-2010, (Φυσική Αγωγή, Δείκτες Κινητικής και Σωματικής Ανάπτυξης), όπου αναφέρονται οι δράσεις στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία με ΕΕΑΕΠ.

Οι αξιολογήσεις των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών δεν θα πρέπει να γίνονται ευκαιριακά, ούτε να γίνονται οι μαθητές αντικείμενο εκμετάλλευσης -όπως παλιότερα όταν ιδιωτικές εταιρίες διατροφής χρηματοδότησαν παρόμοιες έρευνες τις οποίες και χρησιμοποίησαν για διαφήμισή τους -και θα πρέπει να έχουν συνέχεια και σταθερότητα,  όπως άλλωστε ορίζεται και στο Φ.Ε.Κ. 1139/28-7-2010, με την εποπτεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Καλούμε τον Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να σταματήσει η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στα σχολεία και  να αποσυνδεθεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία  από αυτά.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικού δικαιώματος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας  απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχολείο του μνημονίου και της αγοράς».

To Γραφείο Τύπου