Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2005

Απάντηση του Πρ.Παυλόπουλου στην επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου για τις καταστροφές στον Εβρο

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, προς τον Πρωθυπουργό για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στην περιοχή του Έβρου από την υπερχείλιση των ποταμών, απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Με την ερώτησή του, ο Αλ.Αλαβάνος έθετε:

α) Tο θέμα των αποζημιώσεων «όσων αγροτών έχασαν τις καλλιέργειές τους αλλά και όσων δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις εαρινές καλλιέργειες»

β) Το θέμα της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας για να προληφθούν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον

γ) Την πορεία των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα πλαίσια του Interreg και του Γ'ΚΠΣ, όπως και τον προγραμματισμό για το Δ' ΚΠΣ.

Ο Υπουργός, κ. Πρ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το θέμα των αποζημιώσεων

«….εντός δύο μηνών, όπως ορίζει άλλωστε η νομοθεσία, από την οριστική καταγραφή των ζημιών, θα υπάρχει αποζημίωση - το λέω για να υπάρξει η δέσμευση μέσα στη Βουλή - των εξής πραγμάτων:

Πρώτα-πρώτα, θα υπάρξει αποζημίωση με εκτίμηση κόστους, βάσει του συστήματος της ηρτημένης εσοδείας, δηλαδή εφόσον υπάρχουν ζημίες σε ήδη σπαρμένη γη.

Αλλά, επίσης, θα υπάρξει και η διαδικασία της αποθετικής ζημίας σε περίπτωση που οι καταστροφές καθιστούν αδύνατη τη σπορά. Δηλαδή, και με τα δύο συστήματα, και με το σύστημα της ηρτημένης εσοδείας και με το σύστημα της αποθετικής ζημίας - για να χρησιμοποιήσω τους γνωστούς μας νομικούς όρους - θα υπάρχει αποζημίωση των αγροτών στην περιοχή εκείνη και από πλευράς θετικής ζημίας και διαφυγόντος κέρδους, για να το πω έτσι.

Επομένως, θα είναι πλήρης η αποζημίωση εντός δύο μηνών από τότε που θα έχει γίνει η καταγραφή. Εάν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η έναρξη της καταγραφής, ξέρετε που οφείλεται; Ο ίδιος σήμερα το πρωί προσπάθησα να δω εάν και κατά πόσο έχουν πλήρως απορροφηθεί τα ύδατα στις περιοχές που τεχνητά ή μη είχαν πλημμυρίσει. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουν ακόμα φύγει πλήρως τα ύδατα, επομένως δεν είναι σε θέση οι υπηρεσίες να ξεκινήσουν, γιατί αλλιώς θα είχαμε καταγραφές οι οποίες ενδεχομένως θα ήταν εσφαλμένες. Προτιμούμε για λίγο ακόμα να τελειώσει η απορρόφηση, να είναι πλήρης η καταγραφή και να κριθούμε από εκείνη την ημερομηνία εντός του διμήνου».

Για τη διακρατική συνεργασία

«Είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχει πλέον το δίκτυο των τριών Νομαρχιών. Των Νομαρχιών Έβρου, Αδριανούπολης και Χάσκοβου. Εμείς όχι μόνο το ενισχύσαμε, όχι μόνο στεγάστηκε πλέον και λειτουργεί η στέγη του, αλλά στο νομοσχέδιο που έρχεται την αμέσως επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, που αφορά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά του δίνουμε και το θεσμικό πλαίσιο. Ξέρετε ότι δεν υπήρχε αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Του παρέχουμε, λοιπόν, το θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσει. Και είναι πρωτοποριακό το γεγονός ότι λειτουργεί αυτοδυνάμως για την αντιμετώπιση κρίσεων αυτό το δίκτυο. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Ήδη σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία προχωράμε και στα εξής μέτρα:

Πρώτα- πρώτα, σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, η οποία ήδη έχει ανταποκριθεί, είναι γνωστό ότι έχει ξεκινήσει, σε ό,τι αφορά τα θέματα προειδοποίησης και ελέγχου του ύψους και της ποιότητας των υδάτων, σχετικό πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG και είναι ύψους 500.000 ευρώ. Έχουμε κάνει πρόσκληση στην Τουρκία να ανταποκριθεί προς την ίδια κατεύθυνση μέσω του προγράμματος INTERREG και ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα απάντηση. Πάντως με τη Βουλγαρία, πέρα από τη λειτουργία του δικτύου, προχωράει και αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG».

Για την πορεία των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

«Σε ό,τι αφορά τώρα τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά μέτρα: Στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχουμε συνολικά έξι έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί. Το συνολικό τους ύψος είναι 13.165.524 ευρώ και είναι τρία έργα, τα οποία είναι στο μέτρο 11 και είναι τα εξής: Πρώτον, η υπερύψωση-ενίσχυση και έργα προστασίας στα αντιπλημμυρικά αναχώματα Πυθίου, Αμορίου-Λαβάρων, Πετάλου-Πέπλου. Δεύτερον, η αντιπλημμυρική προστασία Τυχερού του Νομού Έβρου. Και τρίτον, η αντιπλημμυρική προστασία Κήπων-Πέπλου-Βρυσούλας-Πόρου Νομού Έβρου.

Επίσης, άλλα τρία έργα, τα οποία είναι στο μέτρο 5 και είναι: Το φράγμα Προβατώνα, το φράγμα ρέματος Καλύβα και η αποπεράτωση του φράγματος Αρδανίου-Καβησού.

Σε ό,τι αφορά το Δ' ΚΠΣ, υπάρχουν σειρά αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία προγραμματίζουμε. Κυρίως δίνουμε έμφαση σε δύο σημαντικά έργα: στο φράγμα του Δέριου και στο φράγμα Ασπρονερίου, που όπως ξέρετε είναι και τα σημαντικότερα».

To Γραφείο Τύπου