Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/06/1999

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ για το σκάνδαλο των μολυσμένων τροφίμων

Συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο των μολυσμένων τροφίμων έδωσε σήμερα Σάββατο 5 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της Επιτροπής Πειρβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αναφέρθηκε στις επικίνδυνες πλευρές του χρονίζοντος σκανδάλου, καθώς και στις δραστηριότητες και τις προτάσεις του ΣΥΝ για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.
Μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τόνισε:

"Για μια άλλη φορά η προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών παραμερίστηκε για χάρη της μείωσης του κόστους και της αύξησης του κέρδους των εντατικών κτηνοτροφικών μονάδων, αυτή τη φορά του Βελγίου. Η εκτροφή των κοτόπουλων έχει φτάσει να χρησιμοποιεί μεθόδους που ξεπερνούν την επιστημονική φαντασία και που έτσι κι αλλιώς παραβιάζουν πολλαπλώς την έστω και ατελή κοινοτική νομοθεσία: στοίβαγμα των πουλερικών σε μηδενικό χώρο, ζωοτροφές με τεχνητά και επικίνδυνα συστατικά για την ανώμαλα ταχεία πάχυνση τους κ.λ.π. Οι επικίνδυνες ζωοτροφές δεν περιορίζονται στο Βέλγιο αλλά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες μας και στην Ολλανδία και στην Γαλλία. Και παρόμοιες μέθοδοι εφαρμόζονται και σε άλλους κλάδους όπως η χοιροτροφία και βοοτροφία. Είναι γνωστή π.χ. η "μαφία των ορμονών" που διακινεί και χρησιμοποιεί παράνομες και επικίνδυνες ορμόνες στο Βέλγιο και που θεωρείται υπεύθυνη ακόμα και για δολοφονία κτηνιάτρου που επιχείρησε να ασκήσει προβλεπόμενους ελέγχους της παραγωγής.

Το κρούσμα των κοτόπουλων με διοξίνες έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά άλλων εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνων που δημιούργησαν σοβαρότατες απειλές κατά της δημόσιας υγείας σε όλη την Ευρωπαική Ενωση: "τρελλές αγελάδες", ορμονούχα κρέατα, μεταλλαγμένα τρόφιμα, νιτρικά άλατα σε λαχανικά κ.λ.π.. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρούνται τα ίδια χαρακτηριστικά: αχαλινωτη επιδίωξη του κέρδους, έλλειψη ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, απόκρυψη πληροφοριών δήθεν για την αποφυγή πανικού αλλά στην πραγματικότητα για την συγκάλυψη ευθυνών, ανεπάρκεια της Κομισιόν και των ειδικευμένων οργάνων της όπως π.χ. η μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πολιτικές δυνάμεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις οφείλουν να αντισταθούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Απαιτείται άμεση επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές μολυσμένων κοτόπουλων από το Βέλγιο και όποια άλλη χώρα ανέχεται αντίστοιχες μεθόδους παραγωγής. Η μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή οφείλει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη, εξαγγελία συστηματικών ελέγχων για πρόληψη και καταστολή, και προτάσεις για την εκρίζωση αυτών των μεθόδων. Η Κομισιόν πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών της, όπως είχε υποσχεθεί ήδη από την προηγούμενη κρίση των "τρελλών αγελάδων", να ενισχύσει τους ελέγχους και τις κυρώσεις εναντίον στελεχών της αλλά και των κρατών μελών που ανέχονται τέτοιες πρακτικές, παραπέμποντας και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο όσα δεν συμμορφώνονται με την υπάρχουσα νομοθεσία (π.χ. την Οδηγία για τις ωοτόκες όρνιθες κ.λ.π. ), την οποία πρέπει σύντομα να ολοκληρώσει στην κατεύθυνση της ασφάλειας της διατροφής σύμφωνα με τα πορίσματα στα οποία έχει καταλήξει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο που οργάνωσε πρόσφατα και σχετική δημόσια ακρόαση. Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επίσης εξηγήσεις για τις θέσεις και προτάσεις που υποστήριξε η δεν υποστήριξε στο Συμβούλιο Υπουργών.

Θυμίζω ότι στην προηγούμενη κρίση των "τρελλών αγελάδων" το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο όρισε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή η οποία στο εκτενέστατο πόρισμα της επισήμανε συγκεκριμένες ευθύνες κρατών, υπηρεσιών, ατόμων σε όλη την αλυσίδα των αποφάσεων και παραλείψεων που κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα όλη την ευρωπαική κτηνοτροφία. Είχε ζητήσει και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα που ωστόσο ακόμα δεν έχουν πλήρως εφαρμοστεί. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνει και σε αυτήν την περίπτωση αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικώς και από τώρα."

To Γραφείο Τύπου