Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/06/2013

Να παρθούν μέτρα για τη διασφάλιση της εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων της καπνοβιομηχανίας Θ.Δ. Γεωργιάδης Α.Ε. - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας

Η εταιρεία Θ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΕ δραστηριοποιείται στη μεταποίηση καπνών και την κατασκευή τσιγάρων που διέθετε, όλα τα χρόνια της λειτουργίας της όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά κατά κύριο λόγο σε εξαγωγές και απασχολούσε μέχρι το 2010  περίπου 100 εργαζόμενους.

Από τον Ιανουάριο του 2010 λόγω διάφορων τελωνειακών διενέξεων της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο υπήρξε αδυναμία εξαγωγών της λόγω της δέσμευσης των διαθέσιμων τραπεζικών εγγυήσεων, με αποτέλεσμα έκτοτε να συρρικνωθεί η παραγωγική δραστηριότητα αυτής της επιχείρησης.

Επειδή, λόγω των παραπάνω προβλημάτων, που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας Θ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α.Ε., μειώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια κατά 50% και το εργατικό δυναμικό της.

Επειδή, οι εργαζόμενοι που απέμειναν έχουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους εδώ και 13 μήνες και εξ αυτού του λόγου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ κινδυνεύουν άμεσα και οι θέσεις εργασίας τους γιατί η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσής της στα δικαστήρια.

Επειδή, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει αυτά τα τρία χρόνια το σωματείο των εργαζομένων υποβάλλοντας προτάσεις για βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντα τελωνειακού κώδικα, δεν υπήρξε από τους αρμόδιους καμία ανταπόκριση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιλυθούν άμεσα και σύννομα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελωνειακού κώδικα, τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, να αποτραπεί η πτώχευση της εταιρείας και να δοθεί βιώσιμη λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση των εργαζομένων στην Θ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α.Ε.;

2.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων 13 μηνών των εργαζομένων σε αυτή την εταιρεία και η τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης

Σταθάς Γιάννης