Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/06/2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απαγωγή και απέλαση του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, Μπουλούτ Γιαϊλά

Η πρωτοφανής, γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση του 26χρονου τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, Μπουλούτ Γιαϊλά, αποκαλύπτει την κυβερνητική επιλογή καταπάτησης των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες και την υποταγή του Σαμαρά στους εκβιασμούς του Ερντογάν.

Ο 26χρονος Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη με γκανγκστερικό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013 στην οδό Σόλωνος, στην Αθήνα, από «αγνώστους» και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο σε άγνωστο σημείο.

Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, σύμφωνα με καταγγελίες συμπατριωτών του, θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, είχε προ ολίγων εβδομάδων αποστείλει γραπτό αίτημα προς την Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να καθορισθεί η ημερομηνία προσέλευσής του με σκοπό να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Όπως κατάγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί, αν και δεν έφεραν στολή, και το αυτοκίνητο, με το οποίο μεταφέρθηκε, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα ανήκε στην δύναμη της Αστυνομίας, αν και δεν είχε σαφή υπηρεσιακά διακριτικά. Αμέσως σχεδόν το γεγονός της απαγωγής δηλώθηκε επισήμως στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Από το πρωί της επόμενης μέρας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στελέχη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και δικηγόροι προέβησαν σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις, παραστάσεις και εκκλήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές και δημοσιοποίησαν το γεγονός. Εν τούτοις, μέχρι και το Σάββατο το πρωί η Ελληνική Αστυνομία διαβεβαίωνε κατηγορηματικά και … υπεύθυνα (;) ότι «καμία τέτοια προσαγωγή ή σύλληψη δεν έγινε από την υπηρεσία», ότι «κανένα όχημα της ΕΛ.ΑΣ», με τα δημοσιοποιημένα στο μεταξύ στοιχεία, «δεν χρησιμοποιήθηκε για τέτοια αποστολή», και ότι «σε κανένα κατάστημα της ΕΛ.ΑΣ». (αστυνομικό τμήμα, ΓΑΔΑ, κέντρο κράτησης ή οπουδήποτε αλλού) «δεν κρατείται ο Τούρκος υπήκοος Μπουλούτ Γιαϊλά».

Και ήταν αλήθεια, γιατί  το Σάββατο το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά, πολιτικός πρόσφυγας με επισήμως καταγεγραμμένη πρόθεση κατάθεσης αιτήματος προς την Ελληνική Δημοκρατία για την παροχή ασύλου, φυγαδεύτηκε χωρίς καμιά επίσημη ή νόμιμη διαδικασία, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και ήδη κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη !

Όπως ο ίδιος αφηγήθηκε στο συνήγορο του, επιβίβαστηκε βίαια στο πρώτο ΙΧ, από άνδρες που μιλούσαν ελληνικά και στη συνέχεια τον μετεπιβίβασαν σε άλλο ΙΧ, όπου τον συνόδευαν άνδρες που μιλούσαν Τουρκικά και Αγγλικά. Μετά από πολύωρο ταξίδι έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και παράνομα τα πέρασαν κάτω από τα συρματοπλέγματα και στη συνέχεια έγινε η σύλληψη του στο Αστυνομικό Τμήμα της Ανδριανούπολης!

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αυτή καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας, τόσο εσωτερικής, όσο και διεθνούς. Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει υποκύψει στα πιο αντιδημοκρατικά αιτήματα του Ερντογάν και του σκληρού πυρήνα του τουρκικού κράτους, με άγνωστα ανταλλάγματα. Είναι πρώτη φορά παραβιάζονται με τόσο βάρβαρο και απίστευτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των προσφύγων και οι διεθνείς συμβάσεις.

Επειδή τόσο ο κ. Δένδιας, όσο και το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, αρέσκονται στο να καταφεύγουν σε προπαγανδιστικές κορώνες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει -δήθεν- τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι», η απαγωγή και παράδοση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στις Τούρκικες Αρχές, αποδεικνύει ποιοι έχουν μετατρέψει τη χώρα, σε τόπο συνάντησης και συνεργασίας πρακτόρων και μηχανισμών, με τους δήθεν προαιώνιους εχθρούς, όταν πρόκειται για την καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Θεωρούμε αδύνατον να συνέβησαν όλα αυτά χωρίς άνωθεν πολιτική κάλυψη. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και … Προστασίας του Πολίτη (!) κ. Νικόλαος Δένδιας και η Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. Κυρίως, όμως, οφείλει να απολογηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

To Γραφείο Τύπου