Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/06/2013

Δήλωση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνου τομέα Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή το κατατεθέν στη Βουλή ν/σ για τη συμπλήρωση διατάξεων του Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις :

«Στην κοινή αντίληψη ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν υπερασπίζεται τη δημόσια γη κι από εργαλείο καταγραφής και προστασίας  έχει καταστεί  εργαλείο επιβράβευσης της λεηλασίας της , η Κυβέρνηση απαντά με  την εκχώρηση όλων των διαδικασιών καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων δημοσίου και ιδιωτών αλλά και σύνταξης των δασικών χαρτών στο βασικό υπεύθυνο αυτής της  πορείας , τη  Κτηματολόγιο Α.Ε. .

Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ  που  υπηρετούν αυτό το  στόχο είναι  :

α) η κατάργηση του ΟΚΧΕ ( Οργανισμός Κτηματογραφήσεων και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας ) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στη Κτηματολόγιο Α.Ε., ενώ έπρεπε να συμβεί το αντίθετο . 

β) η  εξαφάνιση του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου, ένα δεδομένο ισχυρότερο του τίτλου, που  το σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις της νεώτερης Ελλάδας γιατί εδράζεται στις διεθνείς συνθήκες και τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν κατά την απελευθέρωση  των ελληνικών εδαφών κι ως τέτοιο αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο υπεράσπισης μιας μεγάλης δημόσιας περιουσίας και

γ) η υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων  κύρωσης των δασικών χαρτών από τη δασική υπηρεσία και η εκχώρησή της στη Κτηματολόγιο Α.Ε.

Ταυτόχρονα βέβαια ανοίγει κι ο δρόμος της  εισόδου των ιδιωτών στο κτηματολόγιο παρότι   ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ , ο κ. Λιβιεράτος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε πει : «Δεν πιστεύω ότι η απόκτηση κτηματολογίου, μετά 180 χρόνια, είναι θέμα ιδιωτικοποίησης» και συνέχισε « άλλωστε μην ξεχνάμε ότι καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει ιδιωτικοποιήσει το Κτηματολόγιό της».

Το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες καταπατητές και διεκδικητές θα βρούν στη φαρέτρα τους την επομένη της ψήφισης του σ/ν άλλο ένα,  το ισχυρότερο από καταβολής του ελληνικού κράτους , όπλο  για τη λεηλασία της δημόσιας γης».

To Γραφείο Τύπου