Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/06/2013

Στο πλευρό των απεργών της ΜΕΒΓΑΛ στον Ασπρόπυργο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στην πύλη του υποκαταστήματος της ΜΕΒΓΑΛ στον Ασπρόπυργο βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 5 Ιουνίου, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννη Σταθά, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον υπεύθυνο Εργατικής Πολιτικής της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιώργο Γαβρίλη και το στέλεχος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, Γιάννη Σπινάσα.

Οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα Αττικής της γαλακτοβιομηχανίας βρίσκονται στην  41η μέρα απεργίας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων 4 μηνών, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος, το οποίο η εργοδοσία θέλει να κλείσει. Η τελευταία, απροθρασυμένη από τις απανωτές αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων (διευκόλυνση απολύσεων, μειώσεις μισθών κ.α.) παρά την κερδοφορία της επιχείρησης, όχι μόνο δεν πληρώνει μισθούς και επιδόματα μηνών, αλλά από την περασμένη Παρασκευή έχει κοινοποιήσει τις απολύσεις σε πάνω από 60 εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδικάτου. 

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους που ενωμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για δουλειά και αξιοπρέπεια, καταβάλλοντας μέρος των οφειλομένων και αποζημιώσεις σε ορισμένους εξ αυτών και σε άλλους όχι. Είναι προφανές πως οι απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, που με τον ιδρώτα τους γιγάντωσαν την επιχείρηση, θα είναι το τίμημα για τις αλλαγές στο τρόπο διανομής και παράδοσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες προωθούνται σε όλο τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας εμπαίζει τους απεργούς. Μετά από την πρώτη- άκαρπη- τριμερή συνάντηση, εδώ και τρεις εβδομάδες δεν ορίζει νέα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του σωματείου. Καθόλου παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μεγαλομέτοχος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Παπαδάκης βρισκόταν ανάμεσα στους επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον κ. Σαμαρά, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από τη μεριά τους, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ. Ήδη προχώρησαν σε ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή επανάληψη της τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν ότι τόσο με παρεμβάσεις στη Βουλή, όσο και με ενεργοποίηση των δυνάμεων του κόμματος θα βοηθήσουν με κάθε μέσο, υλικό και μη, τη μάχη των απεργών της ΜΕΒΓΑΛ για την πληρωμή των δεδουλευμένων, την ανάκληση όλων των απολύσεων και την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος.

Απέναντι στην επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοτών, η δική μας απάντηση είναι η ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης και των εργατικών-κοινωνικών αγώνων που θα ανατρέψουν τις πολιτικές της λιτότητας και με την αποφασιστική συμβολή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα ξηλώσουν το καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων που οικοδομεί σήμερα η τρικομματική συγκυβέρνηση. 

To Γραφείο Τύπου