Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/06/2013

Αδίστακτη επίθεση του Υπουργείου στους νέους, άνεργους και απολυμένους μηχανικούς - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πος τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Με τις αποφάσεις 190/5-12-2011 και 250/28-1-2013, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων, την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με συνέπειες την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και τις δραματικές μειώσεις των αποδοχών όσων εργάζονται, καθώς και την πάγια αντίληψη της Δ.Ε., να εξαντλεί υπέρ των ασφαλισμένων τα περιθώρια που το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, αποφάσισαν τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για τα έτη 2012-2013 στους ασφαλισμένους που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, με την προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων εφορίας των δύο τελευταίων ετών στα οποία αθροιστικά το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 30.000? (ατομικό ή οικογενειακό)

β) Μισθωτοί οι οποίοι απολύθηκαν

γ) Νέοι ασφαλισμένοι την τελευταία τριετία (2009-2011) που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση λόγω μηδενικού εισοδήματος.

    Υιοθετώντας για άλλη μια φορά μνημονιακές, αντικοινωνικές, ανάλγητες πρακτικές, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να «επέμβει», ώστε να σταματήσει η κοινωνική πολιτική που εφάρμοζαν οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής! Με το έγγραφο υπ΄Αριθμ. Πρωτ. Φ.10060/οικ,13330/557/26-4-2013, το Υπουργείο Εργασίας καλεί τη Διοικητική Επιτροπή ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ να τηρήσει τη νομιμότητα, καθώς και να απαντήσει σε ποιες διατάξεις νόμου βασίζονται οι αποφάσεις της. Μάλιστα, ζητά το συνολικό αριθμό των ασφαλισμένων που θεώρησαν βιβλιάριο με βάση τις ως άνω αποφάσεις της Επιτροπής. Σαν αποτέλεσμα, οι θεωρήσεις βιβλιαρίων των ανέργων, απολυμένων και νέων ασφαλισμένων μηχανικών έχουν ανασταλεί, τουλάχιστον έως ότου απαντήσει η Επιτροπή και αποφανθεί οριστικά το Υπουργείο.

Επειδή, οι μηχανικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα, δοκιμάζονται βάναυσα από την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Επειδή, υπάρχει ένα όριο στην σκληρότητα που μπορεί να επιδείξει ακόμα και μια μνημονιακή κυβέρνηση. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Για ποιους λόγους αποφάσισε το Υπουργείο να επέμβει στις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες απέβλεπαν στην προστασία ανέργων, απολυμένων και νέων ασφαλισμένων του κλάδου των μηχανικών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Βούτσης Νίκος

Φωτίου Θεανώ