Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/03/2013

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά προκύπτουν, από ταυτόχρονα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τριημέρου (15-17/3) για τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των ελεγκτικών μηχανισμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς,  υποθέσεων που ελέγχονται για μεγάλη φοροδιαφυγή. Η έκπληξη αφορά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα αυτών των εντύπων (που συνήθως απηχούν τις θέσεις - κατευθύνσεις της κυβέρνησης) ακολούθησε ξεκάθαρη διάψευση απʼ την πλευρά του υπουργείου οικονομικών με δύο Δελτία Τύπου στις 19.3.13. Διάψευση η οποία έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με προγενέστερο δικό του Δελτίο Τύπου (28.2.2013), στο οποίο μιλάει για ʽʼδημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματαʼʼ.

Προφανώς η κυβέρνηση υπαναχωρεί, υποκύπτοντας σε πιέσεις οικονομικών κύκλων και συμφερόντων, που δεν επιθυμούν οι τραπεζικές καταθέσεις να είναι προσβάσιμες στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι εντείνονται οι προσπάθειες ολοκλήρωσης του ελέγχου και της έκδοσης πορισμάτων, για μια σειρά υποθέσεις με λίστες φοροφυγάδων και καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα.

Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει και να στελεχώσει τις φορολογικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, παρέχοντάς τους κάθε διευκόλυνση, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να χρεώσει στους εκεί εργαζόμενους τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα. 

Καταρρέει για άλλη μια φορά η εξαγγελία για ανένδοτο κατά της φοροδιαφυγής. Όσοι πλούτιζαν τα τελευταία χρόνια εις βάρος της κοινωνίας, συνεχίζουν να απολαμβάνουν της απροκάλυπτης προστασίας του τραπεζικού συστήματος και της τρικομματικής κυβέρνησης.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ