Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/03/2013

Ομιλία Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή Αʼ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» (20/3/2013)

Θα ήθελα να αναφερθώ και εγώ σε όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και να πω προς όλους όσοι ψήφισαν ασμένως και κατʼ επανάληψη «ναι σε όλα» και χειροκρότησαν εαυτούς και αλλήλους, καταστρέφοντας τη χώρα μας, ότι  η Κύπρος, κύριοι, σας δίνει την απάντηση ότι, εκτός από το «ναι σε όλα», υπάρχει και το «όχι». Εκτός από το «ναι σε όλα», υπάρχει και η διεκδίκηση αξιοπρέπειας. Εκτός από την παράδοση στη λανθασμένη και στην καταστροφική πολιτική, υπάρχει και η διεκδίκηση, η αντίσταση, ο δημοκρατικός αγώνας.

Θα ήθελα να πω, ιδιαιτέρως στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη, οι οποίοι έκαναν λόγο για «ιστορικό λάθος του Eurogroup» και για «ιστορικό ατόπημα», ότι το   Eurogroup συνεδρίασε με την Ελλάδα να εκπροσωπείται και εκείνους να εκπροσωπούνται από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα εξηγήσει στην αρμόδια Εεπιτροπή της Βουλής τι είπε και γιατί συμφώνησε να καταληστευθεί  η περιουσία και οι οικονομίες των Κυπρίων πολιτών.

 Εκείνο, όμως, το οποίο εσείς θα πρέπει να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό είναι γιατί επιμένετε σε αυτό το «δικαίωμα στο λάθος». Δεν έχετε δικαίωμα στο λάθος, με θύματα ανθρώπινες ζωές. Δεν έχετε δικαίωμα στο λάθος, με θύματα ολόκληρες κοινωνίες, και την ελληνική και την κυπριακή και την ισπανική και την πορτογαλική και την ιταλική και την ιρλανδική. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα.

Αυτό το οποίο πρέπει να έχετε –και όλοι πρέπει να έχουμε- κατά νου είναι ότι ο κυπριακός λαός σήμερα δίνει έναν αγώνα και για εμάς. Δίνει έναν αγώνα υπεράσπισης όχι μόνον του εαυτού του, αλλά υπεράσπισης και της δικής μας αξιοπρέπειας. Σε αυτόν τον αγώνα εμείς πρέπει να είμαστε –οφείλουμε να είμαστε-, εάν διαποτιζόμαστε από τις ευρωπαϊκές αρχές σύμφωνα με τις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι και όχι να περιμένουμε στη γωνία να δούμε τι θα συμβεί στους Κυπρίους. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε και εμείς τον κυπριακό λαό απέναντι σε αυτό το έγκλημα, από το οποίο θυματοποιείται.

Έχοντας πει αυτά, απλώς θυμίζω ότι μέχρι και προχθές η Κυβέρνησή σας διεκδικούσε το δικαίωμα στο λάθος. Το Σάββατο, το πρωί, ο κ. Μιχελάκης, πρώην Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είπε «κάναμε λάθος και εφαρμόζουμε και πράγματα που δεν τα πιστεύουμε». Όταν διεκόπη από την αυτονόητη ερώτηση «Μα, πώς το κάνετε αυτό; Πώς εφαρμόζετε πράγματα τα οποία δεν πιστεύετε και λέτε, “κάνουμε λάθος, αλλά το συνεχίζουμε”;», αποχώρησε εξανιστάμενος.

Ξαναλέω: Αυτό το δικαίωμα δεν το έχετε.

Δεν έχετε το δικαίωμα στο λάθος.

Θύματα του λάθους σας είναι άλλοι άνθρωποι και όχι εσείς.

Οι ζωές τους δεν σας ανήκουν. Ανήκουν σε αυτούς.

Έρχομαι τώρα και σε κάτι άλλο, το οποίο δεν σας ανήκει, στην περιουσία του Δημοσίου, στη δημόσια περιουσία, στο δημόσιο πλούτο. Θα αναφερθώ στις ρυθμίσεις, τις οποίες εισάγετε με το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται σήμερα για το ΤΑΙΠΕΔ.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι αυτήν την ώρα, που εμείς συζητούμε εδώ ρυθμίσεις που φέρνετε για το ΤΑΙΠΕΔ, συνεδριάζει η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, για να εγκρίνει, να ψηφίσει νέο Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ τον κ. Σταυρίδη.

Γιατί το κάνετε αυτό;

Γιατί συζητούνται ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, τις οποίες φέρνετε με τη μεγαλόσχημη επίφαση των «επενδυτικών εργαλείων», ενώ την ίδια ώρα σε μία άδεια αίθουσα, στην Αίθουσα 150 της Βουλής, περνάει η υποψηφιότητα του κ. Σταυρίδη, μέχρι πρότινος Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ;

Δεν είναι σημαντικό ποιος θα προΐσταται του Ταμείου που έχετε δημιουργήσει, μέσα από το οποίο περνάει όλη η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την οποία βαπτίζετε ιδιωτική; Δεν είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι Βουλευτές; Δεν είναι σημαντικό να έχει λόγο η Βουλή;

Ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Αθανασόπουλος, σας υπενθυμίζω ότι διορίστηκε πραξικοπηματικά από την Κυβέρνησή σας. Δεν σχηματίστηκε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ η πλειοψηφία των 2/3, η οποία απαιτείτο. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 δεν πήρε 10 θετικές ψήφους από τις 15 πήρε μόνον 9. Αυθημερόν τροποποιήσατε τον Κανονισμό της Βουλής και το νόμο για το ΤΑΙΠΕΔ. Με τι; Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 6 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα της ίδιας ημέρας! Δεν είχε προλάβει ακόμα να στεγνώσει το μελάνι από τα πρακτικά της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής.

Τόσο «φλεγόσασταν» να διοριστεί ο κ. Αθανασόπουλος!

Πού βρίσκεται σήμερα ο κ. Αθανασόπουλος;

Έχει παραιτηθεί.

Γιατί έχει παραιτηθεί;

Γιατί ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για το χρόνο κατά τον οποίο ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.

Αυτόν τον άνθρωπο «καιγόσασταν» να διορίσετε επικεφαλής όλων των εκποιήσεων.

Και σήμερα τι κάνετε; Προστατεύετε και αυτόν και τον επόμενο με τη ρύθμιση που φέρνετε στο άρθρο 32. Και τι λέει; «Αναστέλλεται η ποινική δίωξη κατά των μελών διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών που περιλαμβάνονται στις υπό αξιοποίηση». Υποθάλπετε, δηλαδή, και προστατεύετε με φωτογραφική ρύθμιση και τον κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικής εναντίον του δίωξης, και τον κ. Σταυρίδη, ο οποίος είναι και αυτός πρώην Πρόεδρος δημοσίων επιχειρήσεων -και τώρα τον διορίζετε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ- και οποιονδήποτε άλλο. Γιατί το κάνετε αυτό;

Γιατί τους προστατεύετε;

Γιατί παραδίδετε στα χέρια τους τη δημόσια περιουσία, κύριε Υπουργέ;

Γιατί την ίδια ώρα αρνείστε να απαντήσετε στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, που ζητήσαμε στις 12 Οκτωβρίου του 2012 πριν από πέντε μήνες, να μας χορηγηθούν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και οι συμβάσεις με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών στις οποίες εντάσσεται και η HSBC, εντάσσεται και η ΕFG EUROBANK, εντάσσονται όλες οι ιδιωτικές τράπεζες, που αμείβονται ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ με εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή ανακεφαλαιοποιούνται με δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρήμα;

Τι μας απαντάτε; Τι μας απαντάει ο κ. Στουρνάρας, για την ακρίβεια; Μας κοινοποιεί ένα έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανάγεται στις 13 Νοεμβρίου 2012. Σήμερα μας το απαντάει αυτό. Θυμήθηκε ένα έγγραφο του κ. Εμίρη, στο οποίο αναφέρεται ότι είναι απόρρητα τα στοιχεία των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Εν κρυπτώ, δηλαδή, να συνεδριάζει το ΤΑΙΠΕΔ και να εκποιεί τη δημόσια περιουσία και να χορηγεί το δημόσιο χρήμα και να απαλλάσσονται τα μέλη του από ποινικές διώξεις, οι οποίες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας και να ρέει το δημόσιο χρήμα σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων.

Αυτά, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ούτε χρηστή διοίκηση, ούτε αναπτυξιακή πολιτική. Αυτά έχουν άλλη ονομασία την οποία γνωρίζετε.

Επίσης, ένα θέμα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε είναι πώς φέρνετε σήμερα με τροπολογία -με το άρθρο 4 της τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ, την οποία καταθέσατε και δεν αποσύρατε- ρύθμιση  με την οποία ορίζετε ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ από έξι γίνονται πάλι πέντε.

Ποιον θα διώξετε; Ελπίζω όχι την κυρία που καταγράφει τη διαφωνία της σε συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις. Διότι αν αυτό το οποίο μεθοδεύετε είναι να απαλλαγείτε με τέτοιου είδους ρυθμίσεις από μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που είναι διορισμένα επί θητεία και από το συγκεκριμένο ένα μέλος που είναι διορισμένο επί θητεία και μάλιστα επί Κυβέρνησης Παπαδήμου από την παράταξη του ΛΑΟΣ και σήμερα διαφωνεί με συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και καταγράφει τη διαφωνία της, θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις πώς θα το κάνετε.

Ολοκληρώνω με δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι ότι επεκτείνατε τα μέλη από πέντε σε έξι για να συμπεριλάβετε εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, ώστε να έχει τη θέση της και η ΔΗΜΑΡ σε αυτό το «Ταμείο Ξεπουλήματος». Τώρα λέτε ότι θα γίνουν πάλι πέντε και δεν εξηγείτε πώς.

Η δεύτερη είναι ότι με τροπολογία την οποία αποσύρατε δύο φορές και τελικώς τη φέρατε και ψηφίστηκε την Τσικνοπέμπτη από μία άδεια Βουλή, είπατε ότι αυτά στα οποία η Βουλή δεν έχει πρόσβαση -αυτά που μας αρνείστε και μας αρνήθηκε επισήμως ο Υπουργός- είναι προσβάσιμα στους υποψήφιους επενδυτές. Δηλαδή σε ποιους; Στους ανταγωνιστές και στους οφειλέτες των δημοσίων επιχειρήσεων.

Η πολιτική αυτή, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι δεν είναι αναπτυξιακή, είναι ληστρική για τη δημόσια περιουσία και θα δώσετε εξηγήσεις. Αν δεν τις δώσετε σήμερα εδώ, θα τις δώσετε αρμοδίως εκεί που πρέπει.