Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/06/1999

Εκδήλωση του ΣΥΝ Α' Αθήνας σε συνεργασία με την "Πράσινη πολιτική" με θέμα τα μολυσμένα τρόφιμα

Εκδήλωση του ΣΥΝ Α' Αθήνας σε συνεργασία με την "Πράσινη πολιτική", με θέμα τα μολυσμένα τρόφιμα και αίτημα την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των καταναλωτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Υπουργείο Εμπορίου .

Οι συμμετέχοντες "επέστρεψαν" συμβολικά τρόφιμα και αναψυκτικά στο Υπουργείο Εμπορίου και το κράτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ελλιπείς ελέγχους.

Σε διακήρυξή τους, οι οργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν:

Η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να αφεθεί στον αδυσώπητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων.
Το πρόβλημα των διοξινών είναι μόνο ένα επεισόδιο σε μια επικίνδυνη πορεία που ακολουθεί ο τομέας της διατροφής: «Τρελές» αγελάδες, μεταλλαγμένα τρόφιμα, νιτρικά άλατα στα λαχανικά, ορμονούχα κρέατα κλπ, είναι τα αποτελέσματα της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους αλλά και της ασυδοσίας στην οποία οδηγεί η έλλειψη ελέγχων και η απόκρυψη πληροφοριών - δήθεν για την αποφυγή του πανικού - στην πραγματικότητα όμως για τη συγκάλυψη ευθυνών.

Είμαστε αντίθετοι στη λογική του «όλο και πιο πολλά, όλο και πιο φθηνά». Οι πολίτες πρέπει να ζητήσουμε λογικές τιμές για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, με εξασφάλιση της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ και του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Η Ευρώπη αλλά και το ελληνικό κράτος πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να στηρίξει τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου σε προϊόντα και πρώτες ύλες χωρίς περιορισμούς από κράτη ή επιχειρήσεις. Ακόμη να παγώσει τώρα την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ε.Ε. για να προλάβουμε χειρότερα προβλήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες απέναντι στους καταναλωτές αφού στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς εγκατέλειψε το καθεστώς των προληπτικών ελέγχων. Επί πέντε χρόνια αδυνατεί να προχωρήσει στην συγκρότηση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Δεν δείχνει ικανή να σχεδιάσει και να προωθήσει μια πολιτική προβολής στην Ευρώπη και τον κόσμο του μεσογειακού τρόπου διατροφής του οποίου έχουν αναγνωριστεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από υγιεινής και θρεπτικής πλευράς.

Οι πολίτες δεν μπορούν να είναι άβουλοι και «εύκολοι» καταναλωτές. 'Ηλθε η ώρα να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν μια διαφορετική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ!

To Γραφείο Τύπου