Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2005

Ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου προς τον Υπουργό Πολιτισμού για το θεατρικό Μουσείο

Σε οριακό σημείο η λειτουργία του θεατρικού Μουσείου

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Θεατρικού Μουσείου στέλνει φωνή αγωνίας για το μέλλον του. Το Θεατρικό Μουσείο κινδυνεύει να κλείσει εξ αιτίας σοβαρότατων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ - ΘΜ) είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, και διαθέτει τεκμήρια θεατρικής πορείας του έθνους 170 χρόνων. Πέραν του πλούσιου εκθεσιακού διαθέτει και αρχειακό υλικό και το σημαντικότερο έχει κυρίως παιδευτικό χαρακτήρα. Εκατό χιλιάδες μαθητές το χρόνο επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου και ξεναγούνται από το προσωπικό του, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέσω του αρχείου να ενημερώνονται με υλικό θεατρικής διδασκαλίας όλα τα σχολεία της χώρας.

Η επιστολή του Δ.Σ. πριν από ένα μήνα προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά μόνο την υπόσχεση του υφυπουργού κ. Τατούλη να ενισχυθεί το Μουσείο με ένα ελάχιστο ποσό, ώστε να καλυφθούν τα επείγοντα έξοδα και υποχρεώσεις και να αποτραπεί το κλείσιμό του.

Επειδή, όμως η αγωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας και το μέλλον του Μουσείου παραμένει, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν προχωράει σε λήψη μέτρων για την οριστική λύση του προβλήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το έργο και την προσφορά του Θεατρικού Μουσείου;

Με ποια άμεσα και δραστικά μέτρα θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το Μουσείο για να απαλλαγεί από το άγχος της επιβίωσης και να επιτελέσει το σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει στην κοινωνική και πνευματική ζωή του τόπου,

Ο πρόεδρος του
Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Αλέξανδρος Αλαβάνος

To Γραφείο Τύπου