Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/06/2013

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, για την έκθεση του ΔΝΤ

Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ και η διαρροή εσωτερικού εγγράφου του προς διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτει την πραγματικότητα και τους κρυφούς σχεδιασμούς που υπόκρυπταν τα μνημόνια της «σωτηρίας», ενώ ισοπεδώνει την πρόσφατη επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία του success story, καθώς ουσιαστικά ομολογείται η αποτυχία του δημοσιονομικού προγράμματος

Συγκεκριμένα ομολογείται ότι υπήρχε αναγκαιότητα μείωσης του χρέους από το 2010, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του PSI του Μαρτίου του 2012, και η πλήρης αποτυχία των προβλέψεων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Κυρίως όμως αποκαλύπτει ότι ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά τα βασικά σημεία της Έκθεσης διαπιστώνεται η μη βιωσιμότητα του χρέους και για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δις ευρώ για το 2014 (11,1 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2016!) και τίθεται προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπισή του!

Επίσης γίνεται λόγος για είσοδο ιδιωτών στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εμμέσως θίγεται το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών κατοικιών, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και προθέσεις που αποκαλύφθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα εντός του Κοινοβουλίου.

Το ΔΝΤ επιδεικνύοντας τη συνήθη ιδεοληπτική εμμονή και τις πραγματικές προθέσεις των μνημονίων καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το σημερινό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σε «λανθασμένα δεδομένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από το 2010 είχε τονίσει με σαφήνεια και επιμονή ότι ο ακολουθούμενος δρόμος θα ήταν αδιέξοδος και καταστροφικός για τη μεγάλη πκειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Από πολύ νωρίς είχε προτείνει την αναγκαιότητα δραστικής μείωσης του χρέους και αντικατάστασης των μνημονίων από ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης με γνώμονα τις κοιβνωνικές ανάγκες.

Η ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της μετανάστευσης των νέων, της ανθρωπιστικής κρίσης είναι όμως πολύ πιο σημαντικά ζητήματα από την πικρή δικαίωση των αρχικών προβλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Σήμερα η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής αποτελεί μονόδρομο για την άμεση διακοπή της κατηφορικής πορείας της κοινωνίας και της χώρας. Μοναδική λύση αποτελεί ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς που άμεσα θα προχωρήσει στην κατάργηση του μνημονίου της καταστροφής, για τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

To Γραφείο Τύπου