Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/07/1999

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού σχετικά με τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας

Σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ τονίζει:

Ο κ.Αρσένης επιμένει να μην βλέπει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την εκπαίδευση και ιδιαίτερα τους μαθητές και τους γονείς.

Ο ΣΥΝ είχε από την αρχή επισημάνει ότι μια ριζοσπαστική δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια απλή αλλαγή του εξεταστικού συστήματος. Ενα εξεταστικό σύστημα το οποίο μετατρέπει το σχολείο σε μόνιμο εξεταστικό κέντρο, αναγκάζει τους μαθητές να χάνουν τον λιγοστό τους ελεύθερο χρόνο και τους γονείς να αγωνίζονται να εξοικονομήσουν χρήματα για τα φροντιστήρια που έγιναν πολύ περισσότερα.

Επίσης, δεν μπορεί η ανάγκη για μια δια βίου εκπαίδευση να αξιοποιείται (μέσω των Π.Σ.Ε) για να θιγεί ο δημόσιος δωρεάν και ενιαίος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση δεν μπορεί να αλλοιώνεται, μέσω των Π.Σ Ε, με την θεσμοθέτηση δύο κατηγοριών φοιτητών.

Ο ΣΥΝ επιμένει ότι είναι καιρός, η αναγκαία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αποτελέσει αντικείμενο ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για να σταματήσει επιτέλους η καθημερινή απαξίωση και η διάλυση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ο ΣΥΝ προτείνει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές της Πρώτης Λυκείου με εξετάσεις τον Σεπτέμβρη ούτως ώστε να μην διωχτούν από το Λύκειο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Τμήμα Παιδείας