Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/06/2013

Σχεδόν δύο χρόνια απλήρωτοι οι Συνταξιούχοι των Τραπεζών - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Εργασίας,Υγείας

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζοϋπάλληλων και των Συλλόγων των Τραπεζών (Τραπέζης Πίστεως – Γενικής Τραπέζης – AMERICAN  EXPRESS και των Συλλόγων των Τραπεζών που ανήκουν στο ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ) που είχαν υπαχθεί  σύμφωνα με τον νόμο 3655/08  στο  ΤΑΥΤΕΚΩ, το οποίο μετέχει υποχρεωτικά στο ταλαίπωρο και καταχρεωμένο  ΕΟΠΥΥ, εξακολουθούν να υφίστανται οι μεγάλες καθυστερήσεις που αφορούν την παροχή ιατροφαρμακευτικών δαπανών στους εργαζόμενους στα Τραπεζικά Ιδρύματα. Οι δαπάνες αυτές μάλιστα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ιδίως οι ειδικές παροχές, αναφορικά με τα επιδόματα παραπληγικών και τα βοηθήματα τέκνων με ειδικές ανάγκες (σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα καρδιάς), καθώς και οι αποζημιώσεις εξόδων κηδείας.

Οι καθυστερήσεις αυτές ξεπερνούν τον ένα χρόνο και αποτελεί μείζον πρόβλημα, όταν οι συνταξιούχοι έχουν ήδη μέχρι σήμερα απολέσει πάνω από το 50% των συντάξιμων αποδοχών τους και έχουν τεράστια ανάγκη για το κάθε ευρώ. Σε πάρα πολλούς από αυτούς οι οφειλές ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καθυστερούν αδικαιολόγητα τις εκκαθαρίσεις των λογαριασμών δικαιούχων ασφαλισμένων που σχετίζονται με παλαιότερες αποδείξεις, με το πρόσχημα της καταστροφής των δικαιολογητικών από τη φωτιά που είχε προκληθεί στις υπηρεσίες του ΤΑΥΤΕΚΩ στην Χαρ. Τρικούπη, παρʼ όλο που έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση να εκκαθαριστούν και να χορηγηθούν.

Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία υπαγωγής (1/1/2013) του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ τομέας ασθένειας, ο ΕΟΠΥΥ είναι ο καθολικός διάδοχος κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επομένως,  το ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ  δεν έχει  προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ. Άλλο ένα αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι συνταξιούχοι να αδυνατούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, καθώς δεν έχουν βεβαιώσεις των εκκαθαρίσεων.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Υγείας είχε αποδεχθεί την πρόταση της ΟΤΟΕ και είχε δεσμευθεί ότι θα δημιουργηθεί Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΠΥ-Τραπεζών, ούτως ώστε οι ήδη αποσπασμένοι τραπεζοϋπάλληλοι στα μέχρι πρότινος επιμέρους τραπεζικά ταμεία ασθενείας, να διατεθούν σε αυτό το ενιαίο Ταμείο, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων και την εξυπηρέτηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την ένταξη των Ταμείων Υγείας στον ΕΟΠΠΥ. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη, μετά από το ραντεβού του στις 20/02/2013 με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να χορηγηθούν το συντομότερο οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες στους ασφαλισμένους και αντίστοιχα να βεβαιωθούν οι εκκαθαρίσεις;

2.    Θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας περί ίδρυσης και λειτουργίας ενιαίου ταμείου υγείας για τους ασφαλισμένους τραπεζοϋπαλλήλους, ΕΟΠΠΥ-Τραπεζών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Τσουκαλάς

Δημήτρης Στρατούλης