Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/06/2013

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων στην Αθήνα

Συντρόφισσες και Σύντροφοι Φίλες και Φίλοι

Η Εναλλακτική Σύνοδος, η μεγάλη συνάντηση  των Κινημάτων είναι εδώ για να στείλει ένα μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και αντίστασης.

Το μέλλον αυτού του κόσμου δεν ανήκει στον χρεωκοπημένο καπιταλισμό των αγορών. Δεν ανήκει στους διεθνείς τοκογλύφους και τους τραπεζίτες.

Το μέλλον αυτού του κόσμου ανήκει στους λαούς. Και θα είναι ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Παλιότερα το σύνθημά μας έλεγε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Η κρίση που ζούμε σήμερα, μας παρακινεί να γίνουμε πιο αποφασιστικοί. Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλώς εφικτός. Είναι αναγκαίος. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας από εδώ και πέρα.

Είναι αναγκαίος για να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον από την δικτατορία των αγορών

Είναι αναγκαίος για να δώσουμε ένα τέλος στον εφιάλτη της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής.

Είναι αναγκαίος για να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος και την αλληλεγγύη απέναντι στη βαρβαρότητα.

Είναι αναγκαίος για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα, σεβασμό στα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον.

 Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλλε την παγκόσμια κυριαρχία του, υποσχόμενος μια ανάπτυξη, με βασικό εργαλείο την κερδοσκοπία του παρασιτικού κεφαλαίου.

Δημιούργησε πλούτο για τους ελάχιστους. Σκόρπισε δυστυχία, ανισότητα και διαφθορά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα βυθίζεται σε μια κρίση που τον κάνει ακόμα πιο επιθετικό, ακόμα πιο αρπακτικό ακόμα πιο καταστροφικό.

Κοινωνίες στραγγαλίζονται για να στηριχτούν οι τραπεζίτες. Λαοί καταδικάζονται σε μια λιτότητα χωρίς τέλος, από τα  κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματαγορών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξωθείται στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ώρα που ο πλούτος ξανασυγκεντρώνεται στα χέρια μιας ελάχιστης ολιγαρχίας. Η δημοκρατία απειλείται.

Η Ελλάδα ήταν το πρώτο πειραματόζωο αυτής της ιστορικής στροφής. Εδώ δοκιμάζεται σε όλη της την ένταση η στρατηγική της λεηλασίας και την κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Εδώ καταργείται το ιστορικό κοινωνικό συμβόλαιο, διαλύεται το κοινωνικό κράτος, ξεπουλιέται στους καπιταλιστές το σύνολο των παραγωγικών πόρων της χώρας.

Το πείραμα αυτό είναι ήδη έτοιμο για εξαγωγή στην υπόλοιπη Ευρώπη. ΟΙ χώρες του Νότου, σύρονται ήδη από τα μνημόνια και τον κίνδυνο της χρεωκοπίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δημοκρατία απειλείται και αυτή, μπροστά στην ανάγκη μιας ολοκληρωτικής επιβολής του κεφαλαίου πάνω στις κοινωνίες. Η δημοκρατία περισσεύει και ενοχλεί, όταν είναι να θεσμοθετηθεί η κοινωνική λεηλασία, και να επιβληθεί ως μόνη εναλλακτική απέναντι στην κρίση.

Και το χειρότερο, η άρχουσα τάξη, μια χούφτα τραπεζιτών, ολιγαρχών του χρήματος και των πολιτικών τους συνεργατών, έχει βρει τον τρόπο να επωφελείται από την κρίση που ή ίδια δημιουργεί. Και να χρησιμοποιεί την λιτότητα για να επιβάλλει ακόμα περισσότερη λιτότητα. Να επικαλείται την ανεργία για να προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανεργία. Να κλαίει με δάκρια κροκοδείλου για την παραγωγική καταστροφή, για να καταστρέψει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία και την παραγωγή.

Απέναντι σε αυτή την τεράστιας κλίμακας επίθεση, οι λαοί δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Μηνύματα αντίστασης έρχονται από παντού. Από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις των συνδικάτων. Από τα πλήθη των αγανακτισμένων στις πλατείες,. Από την αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών. Από τις κινητοποιήσεις του κινήματος occupy, που επεκτείνει τον αγώνα από την περιφέρεια στις μητροπόλεις. Η Ευρώπη συγκρούεται με τη λιτότητα.

Ο πλανήτης συγκρούεται με τον νεοφιλελευθερισμό. Οι λαοί του κόσμου, με ξεχωριστό παράδειγμα αυτών των ημερών την μεγάλη κοινωνική εξέγερση στην Τουρκία, συγκρούονται με τον αυταρχισμό και την κοινωνική αδικία.

Η Εναλλακτική Σύνοδος έχει ένα έργο να επιτελέσει. Να συγκεντρώσει την εμπειρία των αγώνων κοινωνικής αντίστασης από όλον τον κόσμο. Να καθορίσει έναν πρόγραμμα δράσης που θα συνδέει και θα ενώνει τους αγώνες αυτούς σε ένα τεράστιο κοινό απελευθερωτικό μέτωπο. Να τσακίσει τον ρατσισμό και τον φασισμό, Και τέλος να ανοίξει τον δρόμο για έναν εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει την δικτατορία των αγορών και τον καταναγκασμό του κέρδους παρελθόν.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στις διεργασίες της Εναλλακτικής Συνόδου. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό, ως αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να εκφράσω την αμέριστη στήριξη του ΚΕΑ στην πλατιά αυτή και δημοκρατική διαδικασία, καθώς και στο περιεχόμενο του Μανιφέστου των Λαών για μια δημοκρατική, οικολογική και φεμινιστική Ευρώπη.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Η κοινωνία έχει το δίκαιο με το μέρος της.

Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει  και αλληλεγγύη χωρίς έναν διαρκή και ασυμβίβαστο κοινωνικό  αγώνα. Δαν θα μας τα χαρίσει κανείς αυτά. Πρέπει να τα κερδίσουμε. 

Είμαστε λοιπόν παρόντες σε αυτή την πρόκληση. Είμαστε το 99%. Και υπερασπιζόμαστε το δίκαιο. Παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξία από τους κοινωνικούς αγώνες. ΚΑΙ στέλνουμε σε όλη την Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο αυτό το μήνυμα: ο κόσμος δεν θα γυρίσει πίσω. Ο κόσμος θα προχωρήσει μπροστά. ΘΑ είμαστε εκεί, σε κάθε μέτωπο, μικρό η μεγάλο, ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι μέχρι τέλους. Για να ξεκολλήσουμε το μέλλον από τη λάσπη.

To Γραφείο Τύπου