Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/04/2005

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΤΙΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ: Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2006

Σύνοδος ΚΠΕ 2-3 Απριλίου 2005

Έληξαν οι εργασίες της συνόδου της ΚΠΕ με την παρουσία των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος με θέμα την έγκριση των γενικών κατευθύνσεων για το πρόγραμμα, την οργάνωση της δουλειάς και την τακτική στις προσεχείς Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές (2006).

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις θα συζητήσουν οι νομαρχιακές επιτροπές και οι πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις μετά από τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ειδική συνεδρίαση της ΚΠΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μετά από πλούσιο διάλογο για όλα τα ζητήματα που περιλάμβανε η εισήγηση της Π.Γ. και οι κατατεθείσες μειοψηφούσες απόψεις (κείμενο Σπ.Λυκούδη κ.α., κείμενο Μ.Σαμπατακάκη κ.α., κείμενο Δ.Μπίρμπα) όπως επίσης και τα συμπληρωματικά κείμενα (κείμενο Χρ.Παπαδόπουλου κ.α., κείμενο Γ.Χελάκη κ.α.) οι οποίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση έτσι όπως διαμορφώθηκε κατά τη συνόψιση από τον υπεύθυνο της Π.Γ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Β.Αποστόλου.

Στο τελικό κείμενο της απόφασης συμπεριλήφθησαν οι αναλυτικές αναφορές της παρέμβασης του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ.Αλαβάνου, στα ζητήματα του προγράμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την οργανωτική δουλειά του κόμματος ενόψει αυτής της κρίσιμης μάχης. Επίσης, η απόφαση θα περιλαμβάνει προγραμματικά στοιχεία και διαπιστώσεις από τα κείμενα συμβολής.

Ειδικότερα, για τις προτάσεις-κατευθύνσεις σε σχέση με το ζήτημα της εκλογικής τακτικής, η τελική διατύπωση της απόφασης διαμορφώνεται ως εξής:

Είναι φανερό ότι όλοι εκείνοι που θέλουν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση θα επιχειρήσουν να μετατοπίσουν τη συζήτηση από τα κρίσιμα αυτά θέματα στην άγονη συνεργασιολογία.

Δεν πρέπει να ανοίξουμε καμία τέτοια συζήτηση ούτε με τη Ν.Δ., που δεν θέλει την αποκέντρωση, ούτε βέβαια και με το ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται ότι τη θέλει, αλλά τόσα χρόνια δεν την υλοποίησε.

Καμία, λοιπόν, συζήτηση σε κεντρικό και νομαρχιακό επίπεδο για ζητήματα συνεργασιών με τις δυνάμεις του δικομματισμού.

Έτσι καθίσταται αναγκαίο να πορευθούμε ως τις εκλογές με τον αριστερό και εναλλακτικό αυτοδιοικητικό μας λόγο, που θα αντιπαρατίθεται προγραμματικά στις ακολουθούμενες συντηρητικές πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύουμε την παρέμβασή μας με τις αυτοδιοικητικές μας κινήσεις και πρωτοβουλίες στην τοπική κοινωνία.

Αν καταφέρουμε να συμμετάσχουμε στην οργάνωση τέτοιων κινήσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τότε και ο απαραίτητος χρόνος υπάρχει για να δραστηριοποιηθούν και να αναδειχθούν και πιο εύκολα θα μπορούν να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν.

Ο τρόπος της καθόδου στις εκλογές σε τοπικό επίπεδο δεν θα ήταν σκόπιμο να απασχολεί αυτήν την περίοδο τις αυτοδιοικητικές κινήσεις αφού έτσι και αλλιώς αυτές θα αποφασίσουν από μόνες τους στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής πολιτικής του ΣΥΝ. Μια τέτοια λογική ενασχόλησης και απόφασης από τώρα ενδέχεται να διαμορφώσει κινήσεις που θα έχουν ως αυτοσκοπό την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων. Βεβαίως και είναι σημαντική και η επιλογή προσώπων, αλλά πρέπει να συνδέεται και με προϋποθέσεις ουσιαστικής προσφοράς στην Αυτοδιοίκηση.

Σε επίπεδο Νομαρχιών και μεγάλων πόλεων, είναι φανερό ότι οι εκλογές θα έχουν έναν χαρακτήρα που θα ξεπερνά τον υπό στενή έννοια αυτοδιοικητικό χώρο, αφού στις μεγάλες πόλεις και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η αυτοδιοικητική πολιτική εκ των πραγμάτων αναφέρεται εντονότερα στην κεντρική πολιτική. Και ο ΣΥΝ αντιπαρατίθεται στην κεντρική πολιτική των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Γι' αυτό πρέπει να τεθεί κατά σαφέστερο τρόπο ο στόχος της επιδίωξης κοινής προεκλογικής δράσης και παρουσίας στις Νομαρχίες και στις πρωτεύουσες των Νομών με τις δυνάμεις της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, των κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας με τις οποίες ήδη βρισκόμαστε σε διάλογο και αναζητούμε όρους συνεργασίας με κοινούς, συμφωνημένους στόχους στο γενικότερο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής.

Στην τελική ψηφοφορία για την απόφαση, κατετέθη σε ενιαία μορφή και σε αντιπαράθεση προς την εισήγηση της Π.Γ. η πολιτική και αυτοδιοικητική κατεύθυνση που υποστηρίχτηκε από τα κείμενα των Σπ.Λυκούδη και Δ.Μπίρμπα, η οποία και μειοψήφησε. Επίσης, έκαναν την επιλογή του λευκού τα μέλη της ΚΠΕ που στήριξαν την εισήγηση που παρουσίασε ο Μ.Σαμπατακάκης.

To Γραφείο Τύπου