Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/06/2013

Ιδιωτική φύλαξη στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών - Ερώτηση Χρ.Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στο να επιτρέψει σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη των Κέντρων  Κράτησης Μεταναστών  προχώρησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Χρ. Δήμα, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών της Κορίνθου. Ο βουλευτής της Ν.Δ. διαμαρτυρόταν για τη μειωμένη αστυνόμευση του νομού του λόγω των αυξημένων αναγκών του Κέντρου Κράτησης κι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης του ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της σύνταξης των τευχών για την πρόσληψη ιδιωτικής επιχείρησης που «θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Ελληνική Αστυνομία και θα απελευθερώσει αστυνομικούς». Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία δρομολογείται ήδη από την έναρξη λειτουργίας των σύγχρονων αυτών στρατοπέδων συγκέντρωσης, καθώς ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης,  είχε προσπαθήσει να διαφημίσει στις τοπικές κοινωνίες τα Κέντρα Κράτησης ως μέσα για το χτύπημα της ανεργίας λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Ελλάδα.

Πέραν της προαναφερόμενης απάντησης του Υπουργού, ο διευθυντής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Περδίκος,  διαβεβαίωσε το δήμαρχο Παρανεστίου, όπου επίσης λειτουργεί Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, κ. Καγιάογλου, ότι όταν θα πραγματοποιηθεί η πρόσληψη της εταιρίας σεκιούριτι, θα τηρηθεί το αίτημα της ανταποδοτικότητας και της εντοπιότητας, από την συγκεκριμένη εταιρία. 

Παρότι η κυβέρνηση φέρεται να αδυνατεί να εξοικονομήσει κονδύλια για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών των μεταναστών που φυλακίζονται χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, εντούτοις δεν αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες στην εύρεση κονδυλίων για τις ιδιωτικές εταιρίες security που θα αναλάβουν, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., τη φύλαξή τους και μάλιστα με την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Επειδή η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για τις «πρότυπες» αποθήκες ανθρώπων που διατηρεί (Κέντρα Κράτησης), και στις οποίες η κράτηση ισοδυναμεί με βασανιστήριο, ενώ το ελληνικό κράτος λαμβάνει κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ για να φτιάξει στοιχειωδώς ανθρώπινες δομές.

Επειδή η διαδικασία χορήγησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς προβληματική (συστημικά προβλήματα που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο σύστημα, όπως πλημμέλεια διοικητικής υποστήριξης, γραφειοκρατία, έλλειψη κονδυλίων κ.ο.κ.).

Επειδή, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες θεσμικών και μη φορέων για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων μεταναστών, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση δικαιωμάτων και την ανθρώπινη διαβίωση των κρατουμένων, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της φύλαξης των κέντρων.

Επειδή στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των προκατόχων της, η ενίσχυση της φύλαξης των κέντρων κράτησης μεταναστών μέσω ιδιωτικής εταιρίας προβάλλεται ως μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας στους αντίστοιχους νομούς.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Με δεδομένη την αδυναμία τήρησης της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κείμενης νομοθεσίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων μεταναστών από την ΕΛ.ΑΣ., με ποιες διαδικασίες θα ελέγχετε το σεβασμό τους από ιδιωτική εταιρία φύλαξης;

Με ποια διαδικασία και βάσει ποιών κριτηρίων θα επιλεγεί η «καταλληλότερη» ιδιωτική εταιρία για την ενίσχυση της φύλαξης των κρατουμένων-μεταναστών;

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του success story της κυβέρνησης εξαντλούνται στα προγράμματα εργασίας μηδενικού κόστους για τους εργοδότες και καταστρατήγησης των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων (τύπου ΚΟΧ) και την ιδιωτική φύλαξη των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης