Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/06/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος: Καταδίκη της χώρας για το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ασωπού λόγω της ασυδοσίας των βιομηχάνων

Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση. Στην προσφυγή που είχε κατατεθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τονίζονται οι ευθύνες των Κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών για την ανοχή και τη συγκάλυψη των ρυπαντών. Η καταδικαστική απόφαση επισημαίνει την έλλειψη εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, των προβληματικών ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές και την έλλειψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Όπως είναι γνωστό οι επιπτώσεις της ρύπανσης δεν αφορούν μόνο τους 200 χιλιάδες κατοίκους και εργαζομένους της μεγαλύτερης άτυπης βιομηχανικής ζώνης της χώρας αλλά υπερβαίνουν τα τοπικά όρια, αφού τρόφιμα και ποτά διανέμονται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως επισημάναμε και σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση, οι κυβερνήσεις δεν έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα ούτε να θέσουν όρια για την συγκέντρωση του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Δυστυχώς παρά τους σκληρούς αγώνες των πολιτών που προκάλεσαν πολλές καταδικαστικές αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, οι μεγάλες βιομηχανίες επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση. Με πρόσχημα την κρίση εντείνεται ο εκβιασμός στους κατοίκους που καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία τους και την ανεργία. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκπρόσωποι των βιομηχάνων, που τους συντηρούν στην εξουσία. Το βαρύτατο κόστος της ρύπανσης το πληρώνει η κοινωνία που επωμίζεται τα βουνά των τοξικών αποβλήτων, την καταστροφή των υπόγειων νερών, την αύξηση των καρκίνων και άλλων ασθενειών, την μείωση των εισοδημάτων των αγροτών και την μετατροπή μιας τεράστιας περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα.

Η συγκυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει με κάθε τρόπο τους «επενδυτές» επιβάλλει τη δραματική υποβάθμιση του περιβαλλοντικού, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τις διαδικασίες fast track, την αντισυνταγματική εκχώρηση αδειοδοτικών και ελεγκτικών περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και σε επιμελητήρια ενώ υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί μέχρι ανυπαρξίας τον ήδη προβληματικό και ελλειμματικό ρόλο των δημόσιων σχετικών υπηρεσιών από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη. Στον αντίποδα αυτών των πρακτικών ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχεδιάζει την άμεση λήψη μέτρων για την εξυγίανση ολόκληρης της περιοχής του Ασωπού και την επιβολή αυστηρών ελέγχων προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση της τεράστιας καταστροφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  δεσμεύεται  ότι θα βάλει φρένο στην ασυδοσία αλλά και στην υπόθαλψη του εγκλήματος από κάθε εξουσία που λειτούργησε μέχρι σήμερα ως εντολοδόχος μεγάλων συμφερόντων.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος