Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/05/2013

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας

Η (έστω και πολύ καθυστερημένη) πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή η χρήση των δημοκρατικών θεσμών από τους ναζί για την προπαρασκευή ή την κάλυψη εγκληματικών πράξεων. Είναι πια ώρα να σταματήσει η κοντόφθαλμη ανεκτική  αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, είναι ώρα να δοθεί τέλος στη διακίνηση της άθλιας και ανιστόρητης θεωρίας “των δύο άκρων”. Είναι ώρα να σταματήσει η “ασυλία” των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών.

Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή ώστε να μην παραβιαστούν βασικές πολιτικές ελευθερίες στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η προπαγάνδιση του εγκλήματος και η προπαρασκευή του, και άλλο η διακίνηση ιδεών -ακόμα και αν αυτές είναι αποκρουστικές. Η πλήρης ελευθερία του λόγου είναι συστατικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν  παύει ταυτόχρονα να είναι ένας αγώνας αξιών και ιδεών, αλλά και άρσης των αιτιών που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

To Γραφείο Τύπου