Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/07/1999

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχετικά με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία

Με αφορμή τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθές στην δημοσιότητα σχετικά με την ανεργία, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η εκτίναξη της ανεργίας στο 10,8% το δεύτερο τρίμηνο του 1998 αφαιρεί και το τελευταίο φύλο συκής από τις διακυρήξεις της κυβέρνησης για την δήθεν κοινωνική ευαισθησία που την διακρίνει.

Είναι πλέον και επισήμως δεδομένο ότι η πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας και η πορεία προς το ΕΥΡΩ, συντελείται με βαρύ κοινωνικό κόστος για τις πιο αδύναμες κατηγορίες του πληθυσμού, τους νέους, τις γυναίκες, τους αγρότες, τους ανέργους.

Η πολιτική λιτότητας και απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά επιδεινώνει τις συνθήκες απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας στην χώρα μας, οδηγεί στην μακροχρόνια ανεργία χωρίς προστασία, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Ο ΣΥΝ έχει καταθέσει δημόσια συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

1. Συγκεκριμένους στόχους, προγράμματα και χρονοδιαγράμματα για την μείωση της ανεργίας με προοπτική την πλήρη απασχόληση.

2. Μέτρα και πολιτικές για την υποστήριξη και την προώθηση των στόχων και των προγραμμάτων που προτείνει, με προτεραιότητα την κατοχύρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Ήδη ο ΣΥΝ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

3. Συγκεκριμένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προώθηση των παραπάνω μέτρων και πολιτικών ώστε άμεσα να διπλασιαστούν ως ποσοτό του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες για την απασχόληση.

4. Μέτρα ενίσχυσης των ανέργων με αύξηση του επιδόματος της ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, επιδότηση των νέων ανέργων μετά από 3μηνο καταγραφής τους και αναζήτηση απσχόλησης, εξασφάλιση προϋποθέσεων της συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων ανέργων (αντρών και γυναικών).

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου